|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Navzdory myčkám nádobí se bez pořádného dřezu v kuchyni neobejdeme 

Jaký dřez se hodí do vaší kuchyně? Materiál vybírejte s rozvahou

25. února 2019 07:22 / Depositphotos
 0   0
Myčky na nádobí odsunuly dřezy lehce do pozadí, přesto si bez nich kuchyň představit nedokážeme. Cílem je vybrat takový, který se bude hodit ke stylu linky a zároveň nebude náročný na údržbu. Jak jsou na tom ve srovnání jednotlivé materiály, které na trhu najdeme?

Kuchyňské dřezy se vyrábějí v nejrůznějších velikostech. Poté, co se zabydlely v českých domácnostech myčky na nádobí, řada žen preferuje menší rozměry, které jí bohatě postačí na opláchnutí několika kusů nádobí, ovoce nebo zeleniny. Vybírat lze také z různých tvarů, ale co je zřejmě nejpodstatnější, je materiál, z nějž je dřez vyroben. Nejčastěji natrefíme na nerezový, granitový, keramický a dřez z umělého kamene. Ať je pro vás případný výběr jednodušší, nabízíme vám jejich malé srovnání.

Nerezové dřezy

Snesou velmi vysoké teploty a odolají korozi i většině dostupných čisticích prostředků. Nemusíte se bát, že na nich zůstanou fleky od červené řepy. Podle odhadů se stále jedná o nejčastější typ dřezů u nás. Důvodem je nízká cena a vysoká odolnost, ale v případě, že si pořídíte kvalitní od prověřeného výrobce. Dřez s nedostatečnou tloušťkou vám totiž takovou životnost nenabídne. Nerezový dřez je často k vidění v desítky let starých kuchyních, ale i v moderních interiérech. Hodí se totiž k ostatním nerezovým doplňkům v kuchyni. Bohužel na něm ulpívají kapky, to je snad jediná nevýhoda tohoto materiálu.

Granitové dřezy

Věděli jste, že jsou tak tvrdé, že přežijí i poškrábání klíčem? Také granitové dřezy odolají vysokým teplotám a prudkým změnám. Mají antibakteriální složení a poslední roky u nás sklízejí největší oblibu. Vypadají totiž moderně a zajímavě, navíc jsou k dostání v nejrůznějších barvách. Nejpreferovanější je krémová a antracitová varianta. Také granit patří mezi kvalitní materiály a pyšní se dlouhou životností a odolností vůči nárazům. Skvěle se hodí do moderních kuchyní. Na rozdíl od nerezu na něm sice nejsou vidět kapky, ale skvrny bohužel ano.

Keramické dřezy

Jsou nejčastější volbou do rustikálních a venkovských kuchyní, dobře však zapadnou i do moderního vybavení. Vypadají originálně a mají dokonale hladký povrch, na kterém nezůstávají nečistoty. Údržba keramických dřezů je tak velmi snadná. Teplotní šoky i chemické látky snášejí velmi dobře, navíc jsou barevně stálé a hygienické. Bohužel je třeba být při práci s nimi opatrní. Jsou křehké, takže je jakýkoliv těžší náraz může nenávratně poškodit.

Dřezy z umělého kamene

V českých domácnostech nebývají k vidění tak často. Důvodem je patrně vysoká pořizovací cena. Umělý kámen navíc nesnese tak vysoké teploty. Skvěle se však čistí a k dostání je v různých barevných variantách. Pokud se vám náhodou stane, že jej poškrábete, není problém jej přebrousit. Bublinky nebo horká voda na přání? Dřezové baterie umí věci, o kterých se vám ani nesnilo, dočtete se zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu