|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Klíčky jsou plné vitaminů a enzymů a také velkým bojovníkem proti chřipce 

Jak využít v zimě kuchyňský parapet? Zkuste obohatit svůj jídelníček a buďte odolnější proti virózám

13. února 2019 16:11 / Depositphotos
 0   0
Nepotřebujete k tomu skleník, pařeniště, zahrádku ani balkon. K tomu, abyste do sebe i v zimě dostali dostatečný přísun živin, vám totiž postačí obyčejný kuchyňský parapet. Dejte se na klíčení! Je to jednoduché, levné a navíc zábavné.

Ptáte se, proč klíčit? Klíčky semen jsou velmi bohaté na vitaminy, minerály, stopové prvky, rostlinné proteiny i zdravé sacharidy. Mimo sezonu jsou skvělou alternativou k čerstvé zelenině, na kterou si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Navíc dokážou být velkým bojovníkem s nejrůznějšími druhy viróz, zvyšují totiž imunitu. Odpadne vám tak pravidelné běhání do lékárny.

Jednoduchá činnost, kterou zvládnou i začátečníci

Klíčit lze v domácích podmínkách spoustu různých semen a semínek, záleží pouze na preferencích a vaší chuti. Nejčastěji se k tomuto účelu využívá řeřicha, čočka, fazolky mungo, cizrna, ječmen, pšenice, také vojtěška či rukola. Všechny umí doplnit náš jídelníček o zajímavé chutě. A hlavně, nejde o nic složitého, zvládnou to i naprostí začátečníci.

Na řeřichu stačí miska a kousek vaty

Asi nejlepší je začít s řeřichou, kterou lze sklízet už do týdne od vysetí. Co k tomu budete potřebovat? Stačí si koupit semínka řeřichy seté, vzít menší mističku a kousek vaty. Vatu navlhčíte a nasypete na ni opravdu nahusto semínka řeřichy. Misku položíte na parapet na okno, kde je dostatek světla, a jenom hlídáte, zda je vata vlhká. Pokud ne, znovu navlhčíte. Nijak to však nepřehánějte, semínka nesmí stát ve vodě, jinak začnou plesnivět.

Má zajímavou chuť a ozdobí jakékoliv jídlo

Takto vyklíčené zelené výhonky můžete průběžně stříhat nůžkami a rovnou jíst nebo přidávat do nejrůznějších pokrmů. Krásně dozdobí pomazánky, saláty, polévky i hlavní jídlo. Podobným způsobem si rychle vypěstujete i výhonky jetele nebo hořčice. Nejen ve skleničce, i naklíčená má velmi zajímavou pikantní chuť.

Semena nesmí ve vodě plavat

V případě čočky, munga, pohanky, vojtěšky či obilí byste s vatou neuspěli. Tady už je lepší pořídit si nakličovací misku, která není nijak drahá, případně improvizovat a vystačit si se zavařovací sklenicí a propíchaným víčkem. Nejdříve semena zalijete asi na 10 hodin vodou a necháte stát. Poté vodu slijete a minimálně jednou denně proplachujete, aby semena nezačala plesnivět. Naklíčí, pokud budou stále ve vlhku. Rovněž jim svědčí místo na parapetu, kde je teplo a přitom dostatečný přísun světla.

Náš tip: Pro semínka raději zajděte do zdravé výživy, kde se dají sehnat chemicky neošetřené. Pokud vás klíčení opravdu začne bavit, nakličovací misky se prodávají i několikapatrové. Ovšem pozor na čerstvost klíčků! Poměrně rychle žluknou. Díky spíži dokážeme domácnosti ušetřit čas i peníze. Vytvořte si svou vlastní i na malém prostoru.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu