|  BYDLENÍ
po 7. října, svátek má Justýna, zítra Věra
Kuchyně
Sterilované okurky je možné skladovat i při pokojové teplotě, otevřené ale patří do chladna 

Díky spíži dokážeme domácnosti ušetřit čas i peníze. Vytvořte si svou vlastní i na malém prostoru

05. února 2019 13:00 / Depositphotos
 0   0
Když je vybílená lednice a nestíháme zaběhnout do obchodu, přijdou obvykle na řadu železné zásoby. Rýže, těstoviny, čočka nebo cizrna jsou v daný okamžik doslova záchranou. Pokaždé se také hodí mít po ruce cibuli, česnek či nějakou zavařeninu. Obejde se vůbec domácnost bez špajzu?

Spíž kdysi patřila ke každé domácnosti stejně neodmyslitelně jako například kuchyně nebo ložnice. Samostatná místnost k ukládání potravin je totiž nanejvýš praktická věc. Nenutí nás chodit několikrát týdně na nákup, naopak díky ní dokážeme v domácnosti ušetřit nemalé peníze. Sušené trvanlivé potraviny totiž nestojí tolik co čerstvé, ve srovnání se sterilovanými alternativami jsou navíc zdravější.

Suché přísady uschová potravinová skříň

Mít doma samostatnou špajzku je dnes spíš vzácnost, což je možná škoda. Nejsme sice zvyklí skladovat takové množství potravin jako naši rodiče či prarodiče, přesto se hodí mít doma „kout“, kde můžeme mít základní věci vždycky k dispozici. Naštěstí ji může částečně suplovat potravinová skříň, kterou si pro tento účel zřídíme.

Luštěniny, mouka nebo cukr náročné nejsou

Taková skříň se hodí právě pro ukládání suchých potravin, které nepotřebují být v chladu. Patří mezi ně už zmíněné luštěniny, mouka, cukr a sůl, pečicí přísady, koření, oleje, omáčky nebo octy. Sušené houby snesou rovněž teploty do 20 °C. Pokud chceme, aby nám vydržely co možná nejdéle, je dobré skladovat je v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách. Ideálně v průhledných, abychom měli dokonalý přehled o tom, co je doma a co už je potřeba dokoupit. Skladovat doma deset kilo cukru nebo mouky je ale nepraktické a mnohdy zbytečné. Mějte na mysli, že ani při výrazně nižší ceně neušetříte, naopak zvýšíte svou spotřebu nebo začnete plýtvat.

Můžete skříň odvětrat? Pak neváhejte

Zavařeniny, džemy nebo med mají rády o něco chladnější prostory. Jestli máte možnost vybavit potravinovou skříň odvětrávacím systémem, máte vyhráno. Vzduch může uvnitř cirkulovat, čímž zabráníte vzniku plísní. Navíc tímto skýtá mnohem větší možnosti pro skladování. Platí, že ani provizorní spíš by neměla být poblíž sporáku, odkud se linou páry z vaření a nejrůznější pachy. Ideální teplota je do 10 °C. V opačném případě je třeba zvolit pro skladování okurků či marmelád sklep, garáž nebo jiné vhodné prostory, které máte k dispozici.

Veškerá zelenina do lednice nepatří

Nižší teploty než domovní standardy si žádají také brambory, cibule, česnek, jablka nebo některé bylinky. Byť je často lidé strkají do lednice, nepatří tam. Navíc ani chladnička není nafukovací a při velkém hromadění ovoce a zeleniny mají tyto potraviny spíš tendence hnít. Množství je proto vždy lepší pořizovat s ohledem na možnosti skladování.

Dobrým zvykem už i dnešních moderních hospodyněk je také plánování nákupů a vaření – stejně jako to dělávaly naše babičky. Tento přístup je totiž ekonomický a prospěšný. Jídelníčky se díky němu stanou mnohem pestřejší, což uvítá váš partner i děti.

Náš tip

Ať už skladujete potraviny kdekoliv, vždy si hlídejte datum spotřeby a jejich perfektní izolaci. Spíže i potravinové skříně se totiž často stávají oblíbeným útočištěm mravenců i molů. A zbavit se jich bývá někdy běh na dlouhou trať. O tom, jak vypudit mravence, si přečtěte zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu