|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Ostrov Mayote zasáhla přírodní katastrofa 

Pod africkým ostrovem Mayotte probíhá velice zvláštní vulkanická činnost

21. března 2019 10:24 / Internet
 11   1
Před koncem loňského roku se napříč světem ozývalo jakési hučení, které sice lidské ucho nezaznamenalo, ale přístroje ano. Jak později ukázaly výsledky měření, tyto zvukové vlny pocházely z nejsilnější sopečné činnosti v dějinách měření.

Původ záhadného signálu, který zachytilo mnoho přístrojů po celém světě, vědci nakonec lokalizovali do místa, které se nachází v moři asi třicet kilometrů východně od ostrova Mayotte, nedaleko Madagaskaru. 

Záhadné zvuky z nitra Země byly součástí podmořské vulkanické činnosti, která začala přibližně v polovině roku 2018. Samotné hučení potom způsobil obrovský pohyb magmatu pod mořským dnem.

Francouzští geofyzici nyní popsali, jak tato událost mohla vypadat a také to, kolik magmatu se na zvláštním hučení podílelo. Jednalo se totiž bezpochyby o nejsilnější sopečnou aktivitu v dějinách jejího měření.

Vědci také zjistili pomocí dat z GPS, že mořské dno se v oblasti ostrova Mayotte propadá asi o jeden centimetr za měsíc a celý ostrov se pohybuje stejnou rychlostí také východním směrem. Tato data naznačují, že se v podzemí děje něco skutečně velkého.

Magma se sice v oblasti ostrova intenzivně a rychle pohybuje, ale zatím není jasné, jestli opravdu došlo k jeho erupci. Podle geologů je pravděpodobné, že láva se do moře ze země vůbec nevylila a mohla vytéct jen do usazenin na mořském dně, kde se roztekla.

Signály v té době také doprovázely vysokofrekvenční vlny, které jsou spíše podobné nějaké průmyslové činnosti než přírodnímu jevu. Kolem ostrova Mayotte se dějí také záhadné věci, jako je nadměrný úhyn ryb, které jsou vyplavovány na pláže.

V oblasti bylo také zaznamenáno několik velice intenzivních zemětřesení. Vědci z European Geosciences Union (EGU) varují, že s místními obyvateli se o podivném zemětřesení nikdo zodpovědný nebaví. Dále čtěte: (Dávný náraz obřího asteroidu na Zemi spustil ničivý proces v hlubinách oceánu).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu