|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Vesmírná loď Sojuz zakotvila u ISS 

Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice

17. března 2019 06:21 / Internet
 2   0
Trojice astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice poté, co ji ve čtvrtek dostala ruská raketa Sojuz-FG na oběžnou dráhu. Raketa s vesmírnou lodí Sojuz MS-12 na palubě odstartovala z kosmodromu Bajkonur.

Po přibližně šestihodinové cestě v pátek dorazila trojice astronautů do cíle na palubě vesmírné lodi Sojuz MS-12. Rus Alexej Ovčinin a Američané Christina Kochová a Nick Hague by měli na stanici strávit 204 dní.

Modul po čtyřech obletech Země přiblížil posádku k ISS za kratší dobu, než je obvyklé. Úspěšné zachycení oznámila NASA krátce po druhé hodině ranní SEČ.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka: Rus Oleg Kononenko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince.

Na 29. března je naplánován první výstup dvou žen do otevřeného vesmíru. Společně ho uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí také astronauti Ovčinin a Kononenko.

Dvojice Ovčinin a Hague se na ISS vrátili znovu po havárii z loňského léta, kdy selhal motor druhého stupně rakety. Oba astronauti se pomocí záchranného systému dostali zpět na Zemi a bezpečně přistáli v kazašské stepi.

Oba muži nyní na tiskové konferenci uvedli, že raketě maximálně důvěřují. „Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů,“ prohlásil podle agentury AP Hague. Dále čtěte: Aféra s vyvrtanými otvory v plášti Mezinárodní vesmírné stanici má dohru. Rusko chce zajistit větší bezpečnost.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu