|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová kosmická loď se již brzy připojí k ISS 

Do vesmíru odstartovala zcela nová kosmická loď. Brzy se připojí k ISS

03. března 2019 19:47 / Internet
 0   0
V sobotu odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě zcela nová kosmická loď Dragon společnosti SpaceX. Na oběžnou dráhu novou kosmickou loď dopravila prověřená raketa Falcon 9. Pokud bude test úspěšný, loď bude transportovat americké kosmonauty na ISS.

Dlouho očekávaný start nové kosmické lodi Dragon americké společnosti SpaceX se uskutečnil po několika odkladech v sobotu. Kosmickou loď vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9, jenž odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ve 2:49 místního času (8:49 středoevropského času).

Nová kosmická loď pro přepravu osob v rámci prvního zkušebního letu míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se kterou by se už v neděli měla spojit v automatickém režimu. Na své palubě dlouhé téměř pět metrů nese loď Crew Dragon zhruba 200 kilogramů zásob.

V rámci testu umístili pracovníci SpaceX do křesla pro astronauty fugurínu se senzory. „Říkáme jí Smartie a jmenuje se Ripleyová,“ sdělil představitel společnosti SpaceX Hans Koenigsmann na předletové tiskové konferenci. Jde o připomínku Ellen Ripleyové, hlavní postavy filmu Vetřelec z roku 1979 a jeho pokračování.

Uvnitř Ripleyové jsou speciální senzory pro měření síly a zrychlení. Tato data jsou totiž důležitá pro úspěšnou atestaci lodi pro dopravu lidí na ISS. Kromě figuríny je na palubě také plyšová hračka připomínající planetu Zemi, která se bude moci vznášet ve stavu beztíže. 

Poté, co loď dosáhne Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), se připojí k modulu Harmony. Během dvoutýdenního spojení posádka stanice přenese náklad a umístí do lodi výsledky některých pokusů.

Pokud se testovací let Crew Dragonu podaří, měl by v červenci následovat druhý zkušební let. Tentokrát už s lidskou posádkou. Mezi zhruba pěti tisíci diváky, kteří v Kennedyho vesmírném středisku start rakety sledovali, byli podle agentury AP i Doug Hurley a Bob Behnken – dva astronauti, kteří by se měli na červencové misi v Crew Dragon do vesmíru vydat. Dále čtěte: Část Mezinárodní vesmírné stanice je podle ruské agentury v kritickém stavu.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu