|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Teleskop CHEOPS bude vyhledávat vzdálené světy 

Nový lovec exoplanet se chystá do vesmíru. Již brzy bude umístěn na oběžné dráze

20. března 2019 18:54 / Internet
 0   0
Nový vesmírný teleskop se chystá na oběžnou dráhu kolem Země. Teleskop CHEOPS je výsledkem společného projektu švýcarské a evropské vesmírné agentury. Zařízení pojmenované po staroegyptském faraonovi bude vyhledávat nové planety.

Start nového vesmírného teleskopu CHEOPS, který je výsledkem spolupráce evropské a švýcarské vesmírné agentury, se blíží. Dalekohled pojmenovaný po egyptském faraonovi bude vyhledávat nové planety z výšky 700 kilometrů. Snímky ze vzdálených hvězdných systémů bude zařízení ve vysokém rozlišení přenášet na Zemi. 

Nyní je projekt ve fázi dokončení posledních testů v laboratorních podmínkách. Poté, co mise CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) odstartuje, bude na oběžné dráze zkoumat už dříve objevené exoplanety – tedy planety, které obíhají kolem jiné hvězdy, než je naše Slunce.

„Zaměříme se na menší planety velikosti od Země po Neptun, o kterých jiné mise, například Kepler, zjistily, že jsou kolem jiných hvězd podobných Slunci velmi početné. Velká otázka je, jaké jsou tyto menší planety? Z čeho jsou složené? Projekt CHEOPS to chce objasnit,“ uvedla členka vědeckého týmu CHEOPS Kate Isaaková.

Samotná mise je plánována nejméně na tři roky a vědci věří, že s pomocí nového teleskopu budou schopni vyhledat vzdálené planety a určit ty, na kterých jsou vhodné podmínky pro život. Zařízení je přitom konstruováno tak, aby dokázalo poskytovat dlouhodobě velice přesná měření a je vybaveno celou řadou podpůrných systémů, které mu ve vesmíru zajistí stabilní podmínky.

Vesmírnný teleskop bude provádět měření jasu hvězd a jeho poklesu. Z charakteristiky těchto změn poté vědci dokáží určit přítomnost, rozměry a také složení jednotlivých exoplanet.

Do vesmíru by nový teleskop měl letět z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně na ruské raketě Sojuz letos mezi 15. říjnem a 14. listopadem. Část pozorovacího času bude nabídnuta k dispozici široké vědecké veřejnosti. Dále čtěte: (Po více než deseti letech klidu se záhadná hvězda začíná probouzet k životu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu