|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová kosmická loď se odpoutala od ISS a přistála na Zemi 

Vesmírná loď Crew Dragon zvládla nejtěžší část letu a úspěšně přistála na Zemi

09. března 2019 14:56 / Internet
 3   0
Nová kosmická loď Crew Dragon dokončila nejtěžší část svého první vesmírného letu a úspěšně přistála na Zemi poté, co se v pátek odpoutala od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jedná se o první přistání vesmírné lodi na moři po padesáti letech.

Kosmická loď společnosti SpaceX se během pátečního rána odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a po téměř šesti hodinách letu se úspěšně vrátila na Zemi. Samotná kapsle dosedla na hladinu moře, kde si ji vyzvedla dvojice lodí.

Jedná se o vůbec první přistání kosmické lodi na moři po téměř padesáti letech. Společnost SpaceX tak zvládla důležitou fázi zkoušek nové kosmické lodi, která může nahradit ruský Sojuz, jenž je v současnosti jediným prostředkem pro dopravu astronautů na ISS.

Mise je součástí dlouhodobé snahy amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) obnovit lety lidí do vesmíru americkými dopravními prostředky. Podle Muska byl hypersonický sestup kapsle nejtěžší fází celého letu.

Konstruktéři měli ze začátku obavy, zda se správně vysunou padáky lodě. Vše však šlo podle plánu. Od odpojení od stanice, vstup do atmosféry pod správným úhlem přes vysunutí padáků až po dosednutí téměř načas na plánovaném místě.

Během celé mise se na palubě nacházela figurína ve speciálním obleku vybaveném množstvím senzorů, které zjišťovaly, jaká by cesta v kapsli byla pro skutečnou posádku. Crew Dragon v nejbližším období čekají úpravy a testy zrušení letu po startu. První testovací let s posádkou ke stanici by se měl uskutečnit v červenci, na palubě budou dva astronauti. Více o prvním vesmírném letu Crew Dragon se dočtete v tomto článku.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu