|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
NASA přesouvá investice do výzkumu Měsíce 

NASA přesouvá své investice do výzkumu Měsíce

13. března 2019 06:20 / Internet
 7   0
Americká kosmická agentura NASA bude investovat více peněz do výzkumu Měsíce na úkor ostatních plánovaných misí, jako je cesta na Mars a také ISS. Měsíc se v poslední době stal cílem světových kosmických agentur včetně Číny, která nedávno přistála na jeho odvrácené straně.

Americká kosmická agentura NASA chce masivně investovat finanční prostředky do výzkumů spojených s Měsícem. Tento náš souputník má totiž z hlediska vesmírného výzkumu vědcům stále co nabídnout.

NASA tak hodlá v rozpočtu na příští rok žádat o půl miliardy dolarů (11,5 miliardy korun) víc, ovšem na úkor některých dalších plánovaných misí, jako je cesta na Mars nebo ISS. Posílit hodlá také spolupráci s externími dodavateli, kteří vyvíjejí aparáty určené k cestám na Měsíc.

Pro celý příští finanční rok NASA počítá s rozpočtem 21 miliard dolarů. Agentuře se podařilo zabránit pětiprocentním škrtům, jimiž hrozil Bílý dům prakticky všem vládním úřadům.

Americký vesmírný program se podle expertů snaží maximálně urychlit pilotované lety na Měsíc a podpořit přidružené komerční aktivity. Oproti loňskému roku se tak mají výdaje určené pro tyto cíle víc než zdvojnásobit.

NASA chce také vytvořit model státního a soukromého financování misí na Měsíc. Astronauté by tak na povrchu Měsíce mohli přistát nejpozději do pěti let. Nynější plány přitom počítaly nejdříve s rokem 2028.

Peníze na financování průzkumu Měsíce chce americká vláda získat mimo jiné ukončením projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), jejíž provoz stojí NASA ročně tři miliardy dolarů. Mezinárodní vesmírná stanice měla dosloužit v roce 2025, ale americký kongres ji chce na oběžné dráze udržet nejméně do roku 2028. Dále čtěte: (Aféra s vyvrtanými otvory v plášti Mezinárodní vesmírné stanice má dohru. Rusko chce zajistit větší bezpečnost).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu