|  TECHNIKA
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Nové robotické vozidlo bude převážet lidi po Měsíci 

Japonský vesmírný program představil unikátní vozidlo pro výzkum Měsíce

14. března 2019 13:55 / Internet
 0   0
Japonsko představilo nové měsíční vozítko, které chce vyvinout ve spolupráci s Toyotou. Toto unikátní a hlavně nejmodernějšími technologiemi vybavené vozidlo by mohlo po Měsíci přepravovat lidi. Díky novým technologiím by mohlo ujet vzdálenost až 10 tisíc kilometrů.

Japonská kosmická agentura JAXA plánuje ve spolupráci s automobilkou Toyota postavit vozidlo pro přepravu lidí na Měsíci. Tento robotický vůz by po Měsíci mohl díky nejmodernějším technologiím ujet až 10 tisíc kilometrů.

Zájem o Měsíc v posledních letech roste zejména v Číně a USA. Čínská kosmická agentura dokonce počátkem ledna přistála se sondou Čchang-e 4 na nebezpečné odvrácené straně Měsíce. NASA zase před několika dny oznámila, že výrazně navýší rozpočet na měsíční mise.

Japonská vesmírná agentura JAXA tak navazuje na snahu svých rivalů a oznámila vývoj nového dopravního prostředku určeného pro vesmír.

„Chceme přispívat pomocí vynikajících japonských technologií a potenciálně tak pomáhat ke vzniku dalších benefitů, které by mohly vznikat formou spin-offů,“ uvedl v tiskové zprávě prezident agentury Hiroši Jamakawa.

JAXA se navíc spojila se strategickým partnerem automobilkou Toyota, která má přinést nové technologie pro řízená vozítka, která budou důležitou součástí v detailním průzkumu měsíčního povrchu. Vůz by měl být poháněný technologií palivových článků, bude tedy přímo přeměňovat chemickou energii paliva na elektřinu.

Zásadní technologií má být kyslíko-vodíkový článek, který je nejen velmi účinný, ale také neprodukuje téměř žádný odpad. Jediné co tento článek produkuje, je voda, která se na Měsíci bude lidem hodit. 

Japonsko předpokládá, že nové lunární vozítko by mohlo dosáhnout povrchu Měsíce již v roce 2029. Zatím není jasné, jaká raketa ho do vesmíru vynese, ale lze předpokládat, že se bude jednat o raketu americké výroby.

Automobilka Toyota v projektu zase vidí příležitost otevřít úplně nový segment, který se může už brzy ukázat velmi lukrativním, ale také skvělou reklamu. V druhé řadě je také zajímavá možnost pracovat na technologii palivových článků, které se už nyní začínají i na Zemi používat jako jedna z náhrad fosilních paliv. Dále čtěte: (NASA přesouvá své investice do výzkumu Měsíce).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu