|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Grónsko je dnes schováno pod ledovým příkrovem 

Vědci přišli s unikátním objevem. Vikingové nepřežili díky klimatickým změnám

12. února 2019 10:05 / Internet
 19   9
Grónsko jako Zelenou zemi pojmenovali již staří Vikingové, protože tento největší ostrov světa nebyl vždy zmrzlý jako dnes. Tento fakt naznačují studie zabývající se změnami zemského klimatu. Podle vědeckých předpokladů tak Vikingové podlehli výraznému ochlazení.

Podle nejnovější studie za zánikem Vikingů stojí prudké ochlazení v oblasti Grónska. Vikingové tento ostrov osídlili v 10. století a pojmenovali ho Zelená země, protože v té době bylo mnohem pohostinnějším krajem než dnes.

Podle vědců zde kdysi Vikingové žili v zelené a úrodné krajině a konec severských osad v Grónsku v 15. století souvisel s opětovným ochlazením.

O tom, že vikinské osídlení Grónska zásadně ovlivnilo klima, historici spekulovali už dřív, ale neměli pro toto tvrzení dostatek důkazů. Klasická metoda zkoumání letokruhů stromů se v Grónsku použít nedala, takže vědci jen předpokládali, že i Grónsko ovlivnilo celkové oteplení klimatu kolem roku 1000 našeho letopočtu, které vedlo k velkému rozmachu zemědělství ve středověké Evropě.

V rámci nejnovějšího výzkumu tak vědci použili metodu zkoumání bahenních usazenin na dně grónských jezer. Ve vrstvách nenarušených sedimentů našli velké množství mrtvých mušek, které ale k životu potřebovaly poměrně příznivé přírodní podmínky, tedy dostatek zvířat i rostlin.

Vědci na základě těchto poznatků zjistili, že v době severského Grónska v této oblasti byly teploty o jeden a půl stupně Celsia vyšší, než je tomu dnes. V zimním období navíc mohly průměrné denní teploty dosahovat i o deset stupňů Celsia výše. Dále čtěte: (Vědci se zaměřili na obří supervulkán v Jihočínském moři. Jeho aktivita může ovlivnit celý svět).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu