|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Opportunity byl nakonec zdolán svou hostitelskou planetou 

NASA se loučí se ztraceným roverem Opportunity. Pohřbil ho marťanský písek

15. února 2019 14:15 / Internet
 0   0
Legendární robotické vozítko Opportunity je pravděpodobně navždy ztraceno. Téměř patnáct let putoval robot nehostinnou marťanskou krajinou a prováděl komplikované výzkumy. Po silné písečné bouři se NASA ani po půl roce nepodařilo obnovit s Opportunity kontakt a byl definitivně prohlášen za ztracený.

Patnáct let prováděl v marťanské pustině rover Opportunity složité výzkumy, než ho zastihla silná prachová bouře. Od té doby se mu nepodařilo obnovit spojení se Zemí a NASA ho prohlásila za ztracený.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ani po půl roce pokusů nenavázal kontakt s tímto legendárním marťanským robotem. NASA potvrdila tuto smutnou zprávu na středeční tiskové konferenci.

„Stojím tu s hlubokým uznáním a vděčností, když prohlašuji, že mise Opportunity skončila,“ řekl na tiskové konferenci Thomas Zurbuchen, vedoucí Ředitelství pro vědecké mise NASA.

Silná bouře zastihla solární energií poháněný rover v srpnu loňského roku a zřejmě znemožnila kontakt slunečního záření se solárními panely, které dobíjely jeho baterie. Stejně tak je podle expertů možné, že prach mohl poškodit některé klíčové součásti.

Na planetě nyní začíná zima a bez fungujících ohřívačů Opportunity studené podmínky už určitě nepřežije. Teploty mohou v tomto období klesnout i pod minus sto stupňů Celsia.

„Strávila jsem večer v laboratoři proudového pohonu při tom, jak se vysílal úplně poslední pokyn k marťanskému roveru Opportunity,“ napsala na Twitteru planetární vědkyně Tanya Harrisonová.

I když konec mise může být smutný, rover už dávno překonal prvotní očekávání. Na Marsu strávil neuvěřitelných patnáct let, přestože jeho mise byla původně plánována na pouhých 90 dnů. Během svého dlouhého bádání pomohl například odhalit, že Mars měl kdysi oceány. Dále čtěte: (Na Mars se chystá další vesmírný robot v rámci rusko-evropské mise).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu