|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Cesta na Mars bude pro lidi velmi nebezpečná 

Lidé by cestu na Mars měli přežít. Přes extrémní podmínky však největším problémem zůstává radiace

20. února 2019 18:08 / Internet
 6   9
Během cesty za dobýváním Marsu budou první lidé vystaveni extrémním podmínkám. Více než dva roky budou uvězněni uvnitř vesmírné lodi a bude se jednat o nejtěžší cestu, kterou kdy člověk ve vesmíru podnikl. Zatím největším problémem zůstávají velké dávky radiace, kterým budou astronauti vystaveni.

Výsledky nové studie, která zkoumá dlouhodobý vliv vesmíru na člověka, naznačují, že cesta na Mars bude extrémně náročná, ale má šanci na úspěch. Představili ji vědci z Národního úřadu pro letectví a vesmír na setkání Americké asociace pro pokroky ve vědě ve Washingtonu.

Studie vychází z výzkumu, který experti provedli na astronautech. Americký astronaut Scott Kelly v roce 2015 odletěl na rok do vesmíru, zatímco jeho bratr (dvojče) zůstal na Zemi.

Od Scottova návratu v roce 2016 vědci obě dvojčata pečlivě zkoumají. Zjistili už například, že geny se hned po příchodu do vesmíru začnou chovat jinak. Výsledky výzkumu také ukazují na změnu imunitního systému u Scotta Kellyho, který se ve vesmíru zrychlil.

Experti toto zjištění berou jako pozitivní, protože vše naznačuje, že tělo se novým podmínkám ve snížené gravitaci dokáže přizpůsobit. Studie má velmi malý vzorek a jakékoliv výsledky nejsou obecně aplikovatelné u všech astronautů.

Prozatím se tedy zdá, že dlouhodobou cestu na Mars či pobyt na Měsíci by lidé měli zvládat v pořádku. Jednou z největších starostí však zůstává radiace. Při misi na Mars trvající dva a půl roku by astronauti dostali mnohem větší dávku vesmírné radiace, než povolují stávající limity.

Výzvou pro čtyři až šest astronautů, kteří poputují na červenou planetu, bude také psychologický tlak. Pro dlouhé odezvy v komunikaci se budou cítit velmi izolovaně. Budou si muset zvyknout, že dlouhou dobu stráví pouze spolu v těsném prostředí. Dále čtěte: (NASA se loučí se ztraceným roverem Opportunity. Pohřbil ho marťanský písek).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu