|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Ruské lodě Sojuz jsou stále jediným certifikovaným prostředkem pro dopravu lidí na ISS 

Vesmírné lodě Sojuz budou sloužit jako záloha americké NASA pro lety na ISS

25. února 2019 17:26 / Internet
 1   0
NASA se dlouhodobě snaží o snížení závislosti na ruských kosmických lodích Sojuz, které dopravují astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Zástupci NASA nyní zveřejnili plán, ve kterém s ruskou technikou počítají jako se zálohou svých kosmických letů.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že chce do roku 2020 zajistit místa pro své astronauty na palubě ruských kosmických lodí Sojuz. Během tohoto roku totiž Američané chtějí obnovit své pilotované lety do vesmíru, které byly ukončeny spolu s provozem raketoplánů.

NASA se tak rozhodla na základě doporučení svého poradního sboru pro bezpečnost vzdušného a kosmického prostoru ASAP. Ruské kosmické lodě Sojuz tak budou po obnově pilotovaných misí sloužit jako záloha.

Nové opatření zajistí NASA přítomnost na ISS do září roku 2020. Cena jednoho místa pro astronauta na palubě Sojuzu se pohybuje okolo 81 milionů dolarů. Američané ruské kosmické lodě využívají již od roku 2011, kdy ukončili provoz svých raketoplánů.

Soukromé společnosti SpaceX a Boeing však nyní dokončily vývoj vlastních lodí, které by ještě letos měly začít létat s posádkami. Zatím nejblíže k realizaci pilotovaných misí je společnost SpaceX se svou lodí Crew Dragon, která má uskutečnit svůj první let již 2. března.

Boeing by měl předvést svou loď CTS-100 Starliner také nejprve při testovacím letu bez posádky. Její první start se původně očekával v březnu, ale posunuli ho na duben bez přesného data.

Americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus připravují pro NASA další kosmickou loď Orion, kterou budou tvořit dva moduly, přičemž velitelský modul tohoto víceúčelového dopravního prostředku pro posádku (MPCV) má na starosti Lockheed Martin, servisní modul zas Airbus.

Orion má kromě dopravy astronautů na ISS a zpět na Zemi také létat s posádkami do hlubokého vesmíru. V budoucnu by s ním měl také být provádět průzkum Měsíce i Marsu. Dále čtěte: (Nová kosmická loď SpaceX bude testována již příští měsíc. Může nahradit ruský Sojuz).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: Sojuz, Rusko, USA, NASA
Zavřít reklamu