|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Vojenství
Speciální ponorka objevila vrak v hloubce více než 5 kilometrů 

Hluboko pod hladinou oceánu byl objeven vrak jedné z nejdůležitějších letadlových lodí druhé světové války

14. února 2019 12:33 / Internet
 20   3
Týmu kolem miliardáře Paula Allena se podařilo hluboko pod hladinou oceánu objevit vrak letadlové lodi USS Hornet (CV-8), která hrála klíčovou roli v období druhé světové války. Sloužila jako základna bombardérů během náletů na japonské Tokio.

Vrak jedné z nejdůležitějších letadlových lodí druhé světové války byl objeven posádkou výzkumného plavidla R/V Petrel, jehož aktivity financuje miliardář Paul Allen. Jedná se o první misi výzkumného týmu v tomto roce.

V hlubinách oceánu vědci objevili vrak lodi USS Hornet, která sehrála klíčovou roli v nejdůležitějších okamžicích druhé světové války. Z paluby této lodi totiž vzlétaly bombardéry během náletů na japonské Tokio. 

USS Hornet byla později potopena během bitvy u ostrova Santa Cruz po koordinovaném útoku japonských torpédových náletů. Během potopení lodi zemřelo více než 140 z celkem 2 200 námořníků, kteří na lodi sloužili.

Vrak USS Hornet byl objeven koncem ledna 2019 v hloubce 5 330 metrů pod hladinou jižního Tichého oceánu. Posádka R/V Petrel měla USS Hornet na seznamu válečných lodí druhé světové války, které chtěla objevit.

Pozici vraku tým lokalizoval pomocí dat z národních námořních archivů, které obsahovaly také originální palubní záznamy a zprávy z okolních lodí, které byly přítomné na místě během osudové bitvy.

Pozice devíti válečných lodí USA, které se v oblasti nacházely, byly zakresleny do mapy, která následně výzkumníkům poskytla poměrně přesnou představu o tom, kde se USS Hornet nachází. Samotný průzkum poté posádka lodi realizovala za pomoci speciální hlubokomořské ponorky. Dále čtěte (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: Tokio, Hornet, loď, letadlo, válka
Zavřít reklamu