|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Auto
E-Legend nezapře podobnost se svým designovým vzorem – Peugeotem 504  

Popularita neodolatelného Peugeotu e-Legend roste, koupit si ho ale nemůžete

15. února 2019 06:45 / Peugeot
 0   1
Peugeot e-Legend se poprvé objevil na pařížském autosalonu loni v září a okamžitě vzbudil nadšení motoristické veřejnosti. Podařilo se mu totiž spojit to, co se jiné automobilky zatím slučovat neodvažují.

Prolíná se v něm typický retro styl s ultramoderním designem.neodJe autonomní, což ale u řidičů, kterým koluje v krvi benzín, vzbuzuje rozpaky. Je elektrický, což těm, kterým zní burácení motoru jako rajská hudby, přijde neskonale nudné. Přesto tento vůz považují tisíce milovníků automobilů za naprosto neodolatelný!

Vůz, který vám zrychlí tep víc než sporťák s osmiválcem, a přitom neprodukuje žádné emise. Vynalezl snad Peugeot automobil, který splní sny závodníků i ekologů? Bohužel ne. I když je plně funkční, jedná se jen o koncept určený pro výstavy. V obchodní síti ho nekoupíte. Přesto je pro značku Peugeot a dost možná i pro budoucnost motorismu obecně velice důležitý.

Design, co vám rozbuší srdce

Jeho vzhled je velice moderní a sportovní. Přitom se jeho tvůrci inspirovali 50 let starým modelem Peugeot 504. Peugeot e-Legend má vybroušenou siluetu. Kabina je zaoblená směrem k zadní nápravě a překvapí velkými prosklenými díly. Podpis předních světlometů a zadních světel je vytvářen třemi drápy, jež jsou pro značku Peugeot typické.

V interiéru najdete překvapivou kombinaci retro stylu s extravagantní modernou. Příjemné a teplé materiály, jako jsou samet a dřevo, jsou v kontrastu s chladným kovovým charakterem digitálních přístrojů. Kabina vyzývá k tomu, abyste se ponořili do sedadla a na digitálním obřím 49“ displeji si pustili film nebo zahráli videohru, zatímco auto bezpečně řídí autonomní robot.

Ředitel značky Peugeot, Jean-Philippe Imparato, označil tento vůz jako „předmět touhy“. Nezbývá, než mu dát za pravdu. Přesto se jedná jen o automobilový koncept. Sériově se nevyrábí a zřejmě ani nikdy nebude. I když, kdo ví… Pro značku Peugeot je ale e-Legend mimořádně důležitý. Slouží jako výkladní skříň budoucích modelů značky i jako testovací laboratoř technologií, které pravděpodobně budou už za pár let montovány do sériových Peugeotů.

Vzrušující budoucnost

Peugeot e-Legend vyvolal při své premiéře na loňském pařížském autosalonu emoce. Nadšení veřejnosti neustávalo ani poté, co se brány pařížského výstaviště zavřely, a e-Legend dále sbíral ceny v různých anketách. Jeho posledním triumfem bylo ocenění Nejkrásnější koncept roku na 34. ročníku Festivalu automobilů, který se konal letos v lednu, opět ve francouzské metropoli. Odtud titulem ověnčený model putoval na kultovní výstavu historických vozů nazvanou Rétromobil, kde se postavil po boku skutečných veteránů značky Peugeot jako např. 201 Torpédo z roku 1929, první elektromobil značky Peugeot nazvaný VLV z roku 1941, nebo první šestiválec značky Peugeot 604 z roku 1975.

Ani po tomto angažmá se ale Peugeot e-Legend nechystá do depozitáře, objeví se totiž na prestižním autosalonu v Ženevě, který začíná už 7. března. Pokud jste tento automobilový skvost ještě neměli možnost spatřit, využijte této příležitosti. Lepší vizi budoucnosti značky Peugeot vám totiž žádný jiný vůz neukáže. E-Legend jasně naznačuje, že budoucnost značky se lvem ve znaku bude autonomní, elektrická a velmi, velmi vzrušující!
 
 

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu