|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Dopad asteroidu způsobil na Zemi řadu ničivých událostí 

Dávný náraz obřího asteroidu na Zemi spustil ničivý proces v hlubinách oceánu

24. února 2019 13:30 / Internet
 29   0
Přibližně před šestašedesáti miliony let do Země narazil velký asteroid, kterému se přičítá také vyhubení dinosaurů. Tato událost zahájila sled ničivých procesů, které vyhubily většinu života na Zemi i v oceánech. Vědci v loňském roce zjistili další katastrofu, kterou na Zemi asteroid způsobil.

Velký asteroid o průměru 10 až 15 kilometrů v místě nárazu do Země vytvořil kráter Chicxulub na poloostrově Yucatán v Mexickém zálivu. Mohutná vulkanická provincie Deccan Traps v Indii vybuchla a vychrlila do atmosféry obrovské množství popela a plynů.

Vlivem těchto událostí se planeta Země stala těžkým místem k přežití. Během následujícího období vyhynulo na planetě nejméně 75 procent života a klima se výrazně změnilo. Vědci ale nedávno zjistili, že to nebylo vše, co se v této době na Zemi odehrávalo.

Nejnovější výzkum prokázal, že dopad asteroidu vyslal vlny napříč tektonickými deskami, které aktivovaly rozsáhlé hlubokooceánské vulkány. Tyto sopečné erupce přitom podle vědců patřily k nejrozsáhlejším vulkanickým činnostem během samotné existence naší planety.

Pro získání důkazů o pradávné podmořské vulkanické aktivitě v souvislosti s dopadem asteroidu vědci využili stávající údaje, aby zjistili, jakým způsobem se struktura mořského dna změnila za posledních 100 milionů let.

V oblasti Indického a Tichého oceánu nalezli masivní změny způsobené vulkanickou činností, které datovali do období dopadu asteroidu. Vědci získali cenné důkazy o tom, že stejné peklo, které nastalo na zemském povrchu, se pravděpodobně odehrávalo i v oceánech.

Vědci se nyní pokouší zjistit, na kterých dalších místech na planetě byly aktivovány podmořské vulkány a jaká z událostí, které následovaly krátce po dopadu, byla pro vyhynutí dinosaurů nejkritičtější.

Dopady asteroidů jsou vnímány jako katastrofická událost. Bez nich by ale možná na Zemi nevznikl život, jak tvrdí vědecká studie z minulého roku. Nedávno navíc vědci zjistili, že dinosauři možná nevyhynuli jen vlivem jediné události.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu