|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Kosmická loď Crew Dragon již brzy poletí do vesmíru 

Nová kosmická loď SpaceX bude testována již příští měsíc. Může nahradit ruský Sojuz

08. února 2019 20:23 / Internet
 0   0
Již 2. března je plánován první zkušební let americké kosmické lodi Crew Dragon z dílen společnosti SpaceX. Tato loď je primárně určena pro převoz posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Američané totiž dlohodobě usilují o to, aby nebyli závislí na ruských lodích Sojuz.

Americká vesmírná společnost SpaceX, kterou založil miliardář Elon Musk, oznámila zahájení prvních zkoušek nové vesmírné lodi Crew Dragon na 2. března. Pokud se americká kosmická loď pro převoz posádky osvědčí, zbaví Američany závislosti na ruských kosmických lodích Sojuz.

Americkou vesmírnou loď Crew Dragon na první letovou zkoušku bez posádky vynese raketa Falcon 9, která odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. V rámci druhé zkoušky, která má být uskutečněna v červenci, již poletí k ISS první astronauti.

Do této chvíle spoléhají Spojené státy na jedinou certifikovanou loď pro dopravu posádky na ISS, kterou je ruský Sojuz. USA totiž neměly od ukončení provozu raketoplánů adekvátní dopravní kosmickou loď.

Podobně jako SpaceX by měl svou vesmírnou loď CTS-100 Starliner představit již brzy také Boeing. První start společnost plánuje však nejdříve v dubnu, tedy přibližně měsíc po první letové zkoušce Crew Dragonu. Pro NASA připravuje kosmickou loď také Airbus a Lockheed Martin.

V současné době přepravují náklad na ISS už dvě soukromé americké společnosti. SpaceX s Dragony a Northrop Grumman s loděmi Cygnus, které tato společnost koupila v polovině roku s firmou Orbital ATK. Zásoby na stanici dopravují i ruské „vesmírné kamiony“ Progress a japonské HTV. V letech 2008 až 2015 na stanici létaly také lodě ATV Evropské kosmické agentury (ESA). Dále čtěte: (Vesmírná společnost Blue Origin uskutečnila první suborbitální let pro NASA).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu