|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová látka dokáže ochromit téměř každý virus 

Experti z Hongkongu objevili unikátní látku. Může se stát hlavní zbraní proti virovým onemocněním

17. ledna 2019 09:34 / Internet
 0   0
Tým vědců z Hongkongu zaznamenal nevídaný úspěch v léčbě virových onemocnění. Tento úspěch má údajně na svědomí nově vyvinutá látka s označením AM580, která dokáže zaútočit na samotnou podstatu každého viru. Podle vědců se může jednat o přelomový objev v oblasti léčby virových onemocnění.

Kvůli stále rostoucímu problému, kterým je šíření závažných virových onemocnění, se vědci z celého světa snaží najít nové účinné protilátky. Výrazný úspěch podle nejnovější zprávy zaznamenali vědci z Hongkongu.

Vědci totiž použili chemickou látku s označením AM580, jejíž účinky nyní otestovali na myších. Experimenty trvaly několik let a pomocí této látky se vědcům podařilo zastavit řadu virů jako například chřipkové H1N1, H5N1 a H7N9, ale také viry způsobující nemoci SARS a MERS.

„Tohle je něco, čemu říkáme širokospektrální antivirové léčivo. Zabíjí množství virů. Je to velmi důležité pro včasnou kontrolu epidemie,“ komentoval dokončený výzkum jeho hlavní autor, mikrobiolog Yuen Kwok-yung.

Dalším krokem čínských výzkumníků bude testování na dalších laboratorních zvířatech; na řadu nyní přijdou prasata a primáti, tedy tvorové, kteří jsou člověku geneticky bližší než myši. Princip, se kterým AM580 šíření virů zastavovala, by sice měl fungovat stejně u všech savců, ale aby mohl výzkum pokračovat, je třeba jej ověřit. Hongkongští vědci však svému výzkumu věří – nechali si ho už patentovat v USA.

Derivát látky AM580 navíc není pro virology zcela nový. V Japonsku ho už použili k léčbě rakoviny, což jen zvyšuje pravděpodobnost, že pro člověka nebude tato látka toxická.

Někteří experti jsou však stále skeptičtí, protože nové antivirotikum podobně jako některé chemoterapie nepřátelské organismy prakticky vyhladoví. Během tohoto procesu se ale poškozují buňky v lidském těle a oslabený člověk může zaznamenat během léčby vážné problémy. Dále čtěte: (V Ostravě byl objeven unikátní virus. Žádný podobný na naší planetě neexistuje).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu