|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
V Irsku byla objevena zvláštní dosud neznámá bakterie 

V irské zemině byla objevena zvláštní léčivá látka. V účincích poráží antibiotika

30. prosince 2018 12:16 / Internet
 23   0
Občané severního Irska již po staletí věří, že tamní půda má blahodárné účinky na lidské zdraví. Tým expertů z oboru mikrobiologie se proto rozhodl tuto dávnou legendu prozkoumat a objevili přitom neznámý druh bakterií, který dokáže porazit bakterie odolné proti antibiotickým látkám.

V hlíně severního Irska byla objevena léčivá látka, která dokáže zabít bakterie odolné proti antibiotikům. Rezistence bakterií na antibiotika je přitom celosvětově velice palčivým problémem, se kterým si odborníci nevědí rady.

Výrobci léčiv proto musí neustále vyvíjet nové látky, na které si bakterie dosud nevytvořily obranyschopnost. Světová zdravotnická organizace přitom varuje, že do roku 2050 může tato schopnost bakterií připravit o život až 1,3 milionu lidí na evropském kontinentu.

Cílem mikrobiologů je proto najít alternativní způsoby, jak bakterie přemoci a zajistit přitom dobrou lékařskou péči. V rámci této snahy také objevili unikátní a dosud neznámou bakterii, která žije v půdě severního Irska. Tato bakterie dokáže zabíjet ostatní bakterie včetně těch, které jsou odolné proti antibiotikům.

Experti popsali, že nově objevené bakterie umí potlačit růst čtyř ze šesti proti antibiotikům nejvíce odolných patogenů: Enterococcus faecium (VRE), Staphylococcus aureus (MRSA), Klebsiella pneumonia a Acinetobacter baumanii. Objev však neznamená, že bude přípravek z těchto bakterií v brzké době k dostání v lékárně. 

Vědci, kteří za objevem stojí, dali doposud neznámému kmeni bakterie jméno Streptomyces sp. myrophorea. Půda, v níž ho našli, pocházela ze severoirského hrabství Fermanagh. Pozoruhodné také je, že místo, odkud se hlína brala, využívali už před 1 500 lety druidi a před čtyřmi tisíci lety lidé neolitické kultury. Celá tato oblast byla kdysi součástí Evropy, s níž ji spojovala země s názvem Doggerland.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu