|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Auto
Nový robot může být vybaven nejrůznějšími zbraněmi 

Robotický zabiják tanků může výrazně snížit ztráty na životech ve válečných konfliktech

16. ledna 2019 17:36 / Internet
 0   1
Výrobce zbraní z Ukrajiny nedávno představil nový typ bojového robota, kerý je určen pro likvidaci těžkých obrněných vozidel a tanků. Stroj s názvem Fantom by mohl být hotov již v tomto roce a měl by pomoci snížit ztráty na životech během válečných konfliktů.

Nový autonomní robot Fantom je navržen tak, aby pomohl snížit počet zabitých vojáků při střetech během válečných konfliktů, během kterých dochází k velkým ztrátám na životech vojáků.

Fantom může být vybaven pásy nebo koly, stejně jako širokou paletou zbraní, včetně koaxiálního kulometu ráže 23 mm, protiraketových střel a granátometů. Jeho největší zbraní je ale protitankový raketový systém nazývaný Bariéra, pro přímou konfrontaci s ruskými těžkými tanky, které v oblasti působí. Tento systém dokáže zničit těžký tank až na vzdálenost 5 kilometrů.

Robota pohání 30kilowattový hybridní motor, jehož výkon je přenášen na všechna kola. Díky němu může Fantom dosáhnout rychlosti až 62 km/h s maximálním dojezdem kolem 120 kilometrů. O průchodnost terénem se pak stará hydraulický brzdový systém spolu s nezávislým zavěšením všech kol.

Stroj je natolik univerzální, že může sloužit také jako mobilní transport pro evakuaci zraněných vojáků z bojové zóny pole. Mimo jiné je vybaven také komunikačním zařízením a dokonce záložní mikrovlnou komunikační linkou pro případ, že by primární rádiový vysílač byl nabourán.

Nový Fantom byl odhalen na Mezinárodní výstavě a konferenci o obraně (IDEX) v Abú Dhabí (SAE) počátkem měsíce. Minulá verze byla poprvé představena v Kyjevě v říjnu loňského roku. V loňském roce jsme také psali o unikátním vojenském vozidle z dílen kopřivnické Tatry.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu