|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Noční oblohu rozzářila padající vojenská družice 

Nebe nad Novým Zélandem rozzářilo kosmické zařízení. Co se z vesmíru na Zemi zřítilo?

11. ledna 2019 17:54 / Internet
 0   0
O víkendu mohli lidé na Novém Zélandu pozorovat unikátní úkaz na noční obloze, kterou rozzářilo padající kosmické těleso. Nejlépe tuto noční scénu, kterou vytvořila padající vesmírná družice, viděli návštěvníci kriketového zápasu.

Během uplynulého víkendu zpozorovaly televizní kamery při kriketovém utkání na Novém Zélandu podivný úkaz. Jak se později ukázalo, noční oblohu rozzářila padající ruská vojenská družice, které vstoupila do atmosféry.

Informaci o družici potvrdila nezávisle i ruská strana a podle údajů proletěla v sobotu přímo nad územím Nového Zélandu. Ruská družice byla součástí programu včasného varování.

„Vypadalo to ze začátku jako tryskáč, myslel jsem si, že to letadlo vidím. Ale pak se to roztříštilo na milion kousků,“ uvedl očitý svědek Steve Blor pro web New Zealand Herald.

Večerní pád družice zachytily v přímém přenosu televizní kamery, které natáčely zápas v kriketu mezi Novým Zélandem a Srí Lankou, který se odehrával na předměstí Tarungy. 

Podle vyjádření ruských ozbrojených sil však šlo o satelit Kosmos 2430, který je součástí systému včasného varování před nepřátelskými mezikontinentálními střelami. Jeho kontrolovaný pád byl podle ruských úřadů dopředu plánovanou operací, jež se podařila podle předpokladů.

Rusko v současné době systém včasného varování před mezikontinentálními balistickými střelami, který pochází ještě z éry Sovětského svazu, vylepšuje a modernizuje. Zastaralé družice nahrazuje a doplňuje od roku 2015 modernějšími satelity Tundra.

Že se jednalo právě o ruský vojenský satelit Kosmos 2430, potvrdilo také Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD), které sleduje případné letecké nebo raketové útoky. Dále čtěte: (Experti využijí dávno zapomenutou technologii pro cestu člověka na Mars).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu