|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Raketa společnosti SpaceX bude sloužit jako zkušební zařízení pro kosmickou loď Starship 

Elon Musk zveřejnil fotografii své nové experimentální rakety

14. ledna 2019 17:29 / Internet
 1   2
Elon Musk nedávno na svém twitterovém účtu publikoval fotografii své nové experimentální rakety, která mu má pomoci dosáhnout jediného cíle: cesty člověka na Mars. Raketa bude odrážet dosavadní vývoj kosmické lodi Starship, která by měla jednoho dne na Mars dopravit lidi.

Fotografii stříbrného prototypu experimentální rakety zveřejnil na svém twitterovém účtu během minulého týdne zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. Fotografie byla pořízena v texaském závodě SpaceX v Boca Chica.

Testovací raketa není podle společnosti navržena pro lety na oběžnou dráhu Země. Experimentální raketa bude sloužit pro výzkum a testování plnohodnotného, orbitálního prototypu Starship, který by jednoho dne mohl dopravit na Mars až 100 lidí a 150 tun nákladu.

Prototyp je bez oken, ale orbitální kosmická loď bude vybavena okny pro cestující. Ve zprávě na začátku tohoto měsíce Musk uvedl, že první test rakety bude zahájen během následujících čtyř až osmi týdnů.

Prnví kosmická loď Starship by mohla do vesmíru vzlétnout již v roce 2023. Musk řekl, že doufá, že v polovině roku 2024 zahájí první ostrý let, aby se první lidé dostali na rudou planetu v roce 2025.

Společnost SpaceX nedávno získala důvěru americké NASA díky svým osvědčeným raketám Falcon 9. V příštím roce by tak mohla nahradit ruskou kosmickou loď Sojuz a dopravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu