|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
U japonských břehů bylo objeveno obrovské množství drahých kovů 

V Japonsku bylo objeveno rozsáhlé ložisko vzácných kovů, které může zásobovat svět po staletí

04. ledna 2019 15:43 / Internet
 74   10
Počátkem loňského roku objevili výzkumníci u pobřeží Japonska obrovské ložisko vzácných minerálů. Mezi minerály je také řada vzácných kovů, které podle expertů mohou zásobovat lidstvo po celá staletí.

V Japonsku bylo objeveno obří ložisko vzácných kovů a minerálů, které se využívají v nejrůznějších odvětvích. Podle expertů se na místě může nacházet až 16 milionů tun vzácných kovů.

Tyto materiály jsou v zemské kůře poměrně hojné, ale jejich koncentrace je velmi malá, a proto je velice těžké je získávat. V ložisku objeveném u japonských břehů je koncentrace extrémně vysoká, takže se jedná o zcela ojedinělý nález.

V současné době existuje jen málo ekonomicky výhodných nalezišť, kde probíhá těžba a i přesto je extrakce materiálů velice drahá. Největším zdrojem je po desetiletí Čína, která světu dodává velkou většinu drahých kovů. To se však nyní může změnit s japonským objevem.

Na místě je například tolik yttria, které může pokrýt celosvětovou poptávku na neuvěřitelných 780 let. Japonské ložisko obsahuje ale i řadu dalších prvků jako dysprosium, europium a terbium, jejichž množství vystačí na uspokojení aktuální poptávky na stovky let.

Naleziště leží u ostrova Minamitori, asi 1 850 kilometrů jihovýchodně od Tokya. Oblast leží v exkluzivní ekonomické zóně Japonska. Japonsko začalo hledat svá vlastní ložiska poté, co se s Čínou před několika lety nedohodlo na dodávce drahých kovů.

Pod zemským povrchem se ukrývá podle expertů nesmírné nerostné bohatství, ale i řada léčivých látek. Jednu takovou například objevili v severním Irsku na základě místních legend.

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu