|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Iridium Next je nejmodernější verze satelitní komunikace ve vesmíru 

Satelitní družice Iridium obsahují klíčové součástky, které pocházejí z České republiky

12. ledna 2019 18:10 / Internet
 3   0
Společnost SpaceX vyslala z letecké základny v Kalifornii do vesmíru poslední skupinu družic Iridium, které jsou využívány k nejrůznějším účelům. Tyto vesmírné družice obsahují důležité součástky, které vyrábí firma z Brna.

Poslední skupina družic Iridium, jejichž součástí jsou také díly vyrobené v České republice, je ve vesmíru. Tyto vesmírné družice využívají piloti, námořníci ale také vědci, jelikož zajišťují satelitní komunikaci, která je dostupná kdekoliv na světě.

Družice, které komunikaci satelitních telefonů a jiných přístrojů zajišťovaly doposud, jsou již zastaralé a byla nezbytná jejich obnova. Americká společnost SpaceX proto v pátek vyslala na oběžnou dráhu kolem Země poslední sadu těchto komunikačních družic. Celkem jich naši planetu obíhá pětapadesát.

Jeden ze zásadních mechanismů pro satelitní družice vyrobila a otestovala ve svých laboratořích brněnská firma. „Je to mechanismus, který zabezpečuje otevírání solárních panelů na satelitu. Pokud by ten systém nezafungoval, solární panely se neotevřely, tak by byl celý proces zbytečný a satelit by nefungoval,“ řekl ředitel společnosti Pavel Sobotka.

Každý z pěti stovek vyrobených kusů tak musel podle společnosti projít náročným testováním. Tato sada zkoušek obsahuje například test v termální komoře při minus sto stupních Celsia. To je teplota, která je ve vesmíru pro satelit provozní.

Na zakázku za téměř dva miliony euro se odborníci z brněnské firmy připravovali přes dva roky. A díky bezproblémové spolupráci už nyní připravují pro stejnou společnost další projekt, konkrétně zásobníky na padáky, které mají v příštím roce přistát na Marsu. Na Marsu také nedávno přistála sonda InSight, která zachytila velice podivné zvuky z jeho hlubin.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu