|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Ruský radioteleskop přestal komunikovat se Zemí 

Ruský vesmírný radioteleskop má potíže. Přestal reagovat na příkazy z pozemního střediska

15. ledna 2019 18:57 / Internet
 0   0
Ruský teleskop, který je jediný svého druhu ve vesmíru, se stal neovladatelným poté, co přestal reagovat na příkazy z pozemního střediska. Přestože přístroj stále odesílá nasbíraná data, v současné době ho nelze ovládat a experti usilovně pracují na tom, aby se jim podařilo komunikaci obnovit.

V současné době jediný ruský radioteleskop podle ruských médií přestal přijímat příkazy z pozemského řídícího střediska. Přístroj s označením Spektr-R však podle  šéfa vesmírného centra Nikolaje Kordaševa stále odesílá nashromážděné údaje. 

Experti se nyní usilovně snaží komunikaci s radioteleskopem obnovit, ale dosud byly všechny pokusy neúspěšné. Tento jediný ruský radioteleskop již dávno překročil svou hranici životnosti, takže jeho selhání není zas takovým překvapením.

Vesmírný radioteleskop Spektr-R vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Zenit-3M v červenci 2011. Zkoumat má například jádra galaxií, kosmické záření, magnetické pole nebo gravitační pole Země. Jeho životnost byla naplánována minimálně na pět let, v roce 2016 ji prodloužili do konce letošního roku.

Ruská kosmická agentura Roskosmos oznámila, že přístroj přestal reagovat na pokyny ve čtvrtek 10. ledna. Od té doby se technici snaží spojení obnovit. Kordašev přitom zdůraznil, že teleskop fungoval značně delší dobu, než se původně předpokládalo.

Rusko ve spolupráci s Německem plánuje v letošním roce vynést na oběžnou dráhu nový radioteleskop Spektr-RG. Nové vesmírné technologie vznikají také v USA, nedávno zveřejnil fotografii experimentální rakety Elon Musk.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu