|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Auto
Šest let po uvedení zažívá Peugeot 2008 v ČR největší slávu 

SUV sice vládnou světu, ale víte, jaká auta zažívají největší rozmach?

14. ledna 2019 09:08 / Peugeot
 0   0
Je znáno, že mnoha automobilovým trhům v Evropě vládnou „esúvéčka“. Tento fenomén posledních let si získává stále víc příznivců. A Česká republika není výjimkou. V roce 2018 tvořily vozy SUV téměř třetinu prodejů osobních vozů na českém trhu.

Konkrétně 29,5 %. Pokořily i tradičně silné kategorie jako nižší střední třída (20,1 %), malé vozy (16,5 %) i vozy střední kategorie (13,1 %). Největší kus si však SUV ukously ze segmentu, který byl u nás dlouhodobě nesmírně populární: MPV. Rodinné a velkoprostorové vozy se v minulosti těšily značnému zájmu české klientely, dnes se ale musí spokojit s pouhými 12 % trhu a pozicí daleko za lídrem.

O tom, že SUV zažívají rozmach, není pochyb. Zajímavé je ovšem podívat se na to z hlediska podskupin. Zatímco největší vozy SUV v loňském roce stagnovaly, střední a malé rostly. Nejpočetnější skupina středních SUV navýšila oproti roku 2017 prodeje o přibližně 20 %, což ukazuje na zpomalení růstu oproti předcházejícímu období. Zato v podskupině malých SUV to vřelo! 

Segment malých SUV je v České republice v plném rozkvětu. V loňském roce představoval téměř 16 000 vozů, přičemž oproti roku 2017 zaznamenal markantní nárůst o přibližně 50 %. Nejsilnějším hráčem se zde ukázal model Peugeot 2008, který se na prodejích loňského roku podílel celou jednou pětinou.

Za loňský rok dosáhl 3 205 registrovaných vozů, tedy o 868 více než v předcházejícím období. Zatímco v roce 2017 mu pozice lídra segmentu malých SUV v ČR i přes výrazný meziroční nárůst těsně unikla, v loňském roce ji s přehledem získal a svého nejbližšího konkurenta zanechal za sebou o téměř tisíc vozů. V rámci celkového trhu osobních aut v České republice je 19. nejprodávanějším osobním vozem, přičemž meziročně postoupil o 10 příček z 29. místa.

Peugeot 2008 přitom není žádnou horkou novinkou. Jeho historie začala už v roce 2013 ve výrobním závodu v Mulhouse, který 9. ledna 2019 vyrobil svůj jubilejní miliontý kus. V této továrně se každý den vyprodukuje 780 vozů Peugeot 2008, v loňském roce jich bylo dohromady 193 000. V České republice tak v loňském roce skončila téměř dvě procenta evropské produkce. Což není vzhledem k velikosti trhu, na kterém značky Peugeot operuje, vůbec špatné!
 

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Témata: auto, moto, SUV
Zavřít reklamu