|  BYDLENÍ
út 8. října, svátek má Věra, zítra Štefan α Sára
Kuchyně
Pokud si potrpíte na různé speciality, bez pomocníků se neobejdete  

Pochutnáte si rádi na tradičních pokrmech? Pak by vám v kuchyni neměli chybět tito pomocníci

09. ledna 2019 09:02 / Shutterstock
 0   0
Jsou jídla, která v obměněných podobách sklízejí úspěch napříč kulturami. Vezměte si takový vývar, který je základem a současně vrcholem gastronomie. Dopřát si jej můžete s různými druhy zeleniny také ve Francii, Vietnamu nebo Tibetu, jen se mu říká consommé, pho či thukpa.

Obdobným „mezinárodním“ jídlem jsou také pirohy. Zatímco u nás a na Slovensku se v minulosti často připravovaly na sladko (nejčastěji s tvarohem či povidly), v Polsku, v Rusku či na Ukrajině jsou oblíbené s mletým masem nebo zelím a houbami. V Asii pod názvem momo také s bramborami, sýrem nebo se zeleninou.

Forma na pirohy

Knedlíčky či šátečky nejčastěji z bramborového těsta (ale také pouze z mouky, vody a trochy oleje) jsou půlkruhovitého, případně trojúhelníkovitého či obdélníkovitého tvaru. Udělat se dají ručně, to když rozválíme těsto na tenko a snažíme se nožem ukrojit stejně velké kosočtverce, do kterých budeme balit náplň. Použít se dá také širší sklenice, kterou vykrojíme stejně velké tvary, jež pak jednoduše přehneme.

Ti, kteří milují pirožky, pelmeně nebo momo, však ocení praktickou pomůcku – formu nebo tvořítka na pirohy. Prodávají se v různých tvarech i materiálech (plast či nerez) a hodí se na přípravu jakéhokoliv těsta s libovolnou náplní. Spodní strana funguje obvykle jako vykrajovač koleček na plnění, bočními úchyty pak piroh jednoduše zabalíte. Šátečky s formou připravíte skutečně rychle, navíc jsou všechny jako jeden.

Haluškovač

Co si nejčastěji dáte ve slovenské krčmě? Když pomineme oblíbenou kapustnicu, pak to budou určitě halušky se zelím nebo brynzou. Oblíbený slovenský pokrm si rychle přisvojila i řada Moravanů a v žádné z těchto domácností nechybí haluškovač.

Opět existuje možnost, že budete těsto nahazovat do vody lžičkou nebo odkrajovat z prkénka nožem, ale je to práce mravenčí. Navíc se vám nikdy nepodaří udělat nočky malinké a ve stejné velikosti. Nejlepší variantou je pořídit si struhadlo na halušky, které využijete také pro přípravu játrových knedlíčků nebo jiných zavářek do polévek, případně haluškovač v podobě cedníku. Práce s ním je rychlá a bezbolestná, obojí stojí navíc pár korun.

Forma na frgál

A nakonec, co si takhle troufnout na oblíbenou valašskou pochoutku? Frgál sice podle původního významu znamená nepovedený vdolek, málokdo mu však odolá. Peče se z kynutého těsta a náplní z tvarohu, máku, povidel či nejrůznějšího ovoce. S klasickou formou na dort však při jeho přípravě díru do světa neuděláte. Frgál má v průměru 30 až 32 centimetrů a je velmi tenký. Nejlépe se peče ve formě s nízkými okraji. Speciální formu na frgál seženete možná na Valašsku, ale skvěle ji zastoupí kulatá forma na pizzu dostupná v nejrůznějších obchodech s kuchyňskými doplňky. O moderních pečicích vychytávkách, které vám v kuchyni výrazně usnadní práci i spoustu času, jsme psali zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu