|  ZPRÁVY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Domácí
Prezidenta dělat nechci, tvrdí Andrej Babiš 

Překvapivá slova. Babiš se vyjádřil ke své kandidatuře na prezidenta

05. října 2021 08:43 / Depositphotos
 0   0
Premiér Andrej Babiš prohlásil, že kdyby se v nadcházejících parlamentních volbách jeho hnutí ANO nedostalo do vlády a skončilo by v opozici, z politiky by odešel. „Pokud bychom skončili v opozici, tak bych tam neseděl,“ řekl. Případná kandidatura na prezidenta ho podle jeho slov nikdy nenapadla.

Babiš to uvedl v rozhovoru pro Frekvenci 1. Lídr hnutí ANO si stále stojí za tím, že je ochotný jít do koalice s kýmkoliv, kromě Pirátů. V opozici by ale nebyl s tím, že není jako jeho ministr kultury Lubomír Zaorálek, který je podle něj „třicet let ve sněmovně mluví a skutek utek“. V případě odchodu z Poslanecké sněmovny by se neucházel o post prezidenta. „Už jsem unavený z neustálého hádání se v politice. Prezidenta dělat nechci,” řekl Babiš.

„Jsem připraven dělat kompromisy,“ uvedl k povolebním vyjednáváním, ale blíž své plány odmítl specifikovat. Řekl také, že je lídrem ANO a chce volby vyhrát. Zopakoval, že nebude o spolupráci vyjednávat s Piráty, jimž vyčítá některé návrhy. Koalici s hnutím ANO kromě koalice Piráti a STAN odmítla i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Do vlády s Babišem nechce ani v případě volebního úspěchu hnutí Přísaha, ve čtvrtek to oznámil jeho lídr Robert Šlachta. Hnutí SPD se však proti Babišovi nevymezilo.

Andrej Babiš se vyjádřil i k aktuální kauze, kdy podle mezinárodního týmu investigativních novinářů přes své offshorové firmy poslal skoro 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Babiš se v rádiu bránil tím, že mu to poradili realitní makléři.

Skandálem zmítaný Babiš nyní emotivně apeluje na voliče a na Facebooku burcuje novým prohlášením. „I když naši političtí konkurenti slibují všechno možné, ve skutečnosti mají jediný cíl. Zbavit se Babiše. Za cenu odevzdání naší suverenity Bruselu. Za cenu zničení našeho průmyslu. Za cenu přijetí eura. Za cenu přijímání migrantů z úplně cizích kultur. Prostě za každou cenu. Přitom jsme teď v úplně jiné situaci. V situaci, která nemá být o vyřizování osobních účtů, ale o budoucnosti nás všech.

Sami vidíte, že svět je stále chaotičtější a extrémně nepřehledný. Cítíte stejně jako já, že se teď víc než kdy jindy budeme muset spolehnout hlavně sami na sebe a až pak na naše partnery. A je jedno, zda se jmenují NATO nebo Evropská unie. Je to především o nás samotných. O síle prosazovat naše národní zájmy. O naší vlastní suverenitě a také o tom, jestli budeme schopni reagovat na krize, které nám budoucnost přinese. Bude to chtít rozhodnost, odvahu a také politickou stabilitu. Zkušenost a mezinárodní přesah. Bude to chtít někoho, kdo se bude schopen za naši zemi rvát.“ Korupce až do roztrhání těla? Před volbami musí Andrej Babiš řešit velký problém.

Zdroj: frekvence1.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu