|  ZPRÁVY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Domácí
Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře 

Korupce až do roztrhání těla? Před volbami musí Andrej Babiš řešit velký problém

03. října 2021 22:23 / Depositphotos
 0   0
Globální projekt Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium asi šesti set investigativních novinářů ze 117 zemí, zveřejnil miliony dokumentů o využívání offshorů, o daňových únicích a praní špinavých peněz, kterých se prý dopouštějí významné osobnosti. V jedné z hlavních rolí je Andrej Babiš.

V Česku je zveřejnil web Investigace.cz. Necelý týden před parlamentními volbami se premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ocitl v podezření, že před lety financoval nákup svých nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy. Podle dokumentů uniklých z panamské právní kanceláře Babiš před lety koupil nemovitosti ve Francii přes firmu na Britských Panenských ostrovech. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babiš odmítá, že by udělal cokoli nezákonného a pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. 

Offshorové společnosti jsou firmy, které sice podnikají například v Česku, ale sídlo mají oficiálně v některém z daňových rájů, aby se vyhnuly placení vysokých daní. Podle Investigace.cz hrozí Babišovi vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku. „Důkazy, že byl spáchán zločin, nemáme. Dokonce ani netvrdíme, že byl zločin spáchán. Jen předkládáme, analyzujeme a dáváme do kontextu čistá data. Interpretaci dokumentů jsme nechali na expertech a v konečném důsledku i na čtenářích," uvedl server.

„Nicméně máme za to, že celé schéma vyvolává řadu otázek i podezření. Andrej Babiš by proto měl vysvětlit, kde vzal oněch 15 milionů eur neboli 381 milionů korun. A proč si objednal založení tak složitého finančního schématu, které původ těchto peněz dělá nedohledatelným," napsal web.

Babiš vše odmítl. „V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit a ovlivnit tak české parlamentní volby.“ Na dotaz ČTK ale neuvedl, koho přesně má na mysli. Poukázal mimo jiné na to, že jde o případ starý 12 let. „Je to před každými volbami stejné, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo,“ dodal.

Server Investigace.cz odmítl, že zveřejnění informací je snahou o ovlivnění českých sněmovních voleb. Upozornil, že na datu zveřejnění se muselo shodnout přes šest set novinářů z celého světa, kteří na projektu pracovali.

Premiér večer v televizní debatě volebních lídrů čtyř stran na CNN Prima News řekl, že šlo o zdaněné peníze: „Můžu to lehce prokázat, že ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky.“ Předseda Pirátů Ivan Bartoš v debatě prohlásil, že „toto má korupční prvky až do roztrhání těla“. Předseda ODS Petr Fiala označil kauzu za obrovský mezinárodní skandál. Babišovo tvrzení označil za směšné. Babiš v roli premiéra nebývale zchudl.

Zdroj: investigace.cz, ct.24.ceskatelevize.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu