|  ZPRÁVY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Domácí
Stále více společností vyžaduje, aby se jejich zaměstnanci naočkovali proti koronaviru 

Nejsi očkovaný, máš padáka. Tlak na vakcinaci sílí

03. října 2021 09:30 / Depositphotos
 0   0
Počet zemí, které už vyžadují povinné očkování, zatím především pro lékaře, zdravotnický personál a zaměstnance sociálních služeb, se zvyšuje. Čím dál více firem vyžaduje po svých zaměstnancích, aby se nechali očkovat proti covidu. Pokud lidé nestihnou do určitého data předložit certifikát o vakcinaci, vedení je vyhazuje z práce.

Podle expertů si lze jen těžko představit, že bude koronavirus zlikvidován jako neštovice. Cílem by mělo být dosáhnout menšího přenosu a toho lze dosáhnout po naočkování 95 procent populace. Tlak na povinné očkování tedy v mnoha zemích začíná sílit.

Stále více společností tak vyžaduje, aby se jejich zaměstnanci naočkovali proti koronaviru. V opačném případě si mohou hledat novou práci. Ve světě se to zatím týká hlavně leteckých společností, nemocnic, bank a velkých globálních firem. Boj s neočkovanými probíhá hlavně v USA, kde sídlí řada globálních firem. Vakcínu proti covidu vyžadují obří technologické firmy Google, Microsoft a Facebook, které jen v USA zaměstnávají desetitisíce lidí. Kdo se očkovat nenechá, do kanceláří už se nevrátí. Streamovací platforma Netflix vyžaduje po svých zaměstnancích povinné očkování. Jde hlavně o členy natáčecích štábů, které pracují na území Spojených států.

Celosvětově se také řeší povinné očkování zdravotníků, které je v platnosti například ve Francii a v USA. Američtí zdravotníci měli do úterý předložit potvrzení o alespoň jedné aplikované dávce. Pokud certifikát nedodali, v zaměstnání končí. Jen v New Yorku se propouštění týká pravděpodobně desetitisíců lidí a úřady se už kvapně připravují na personální výpadek.

Velkým tématem je i povinné očkování leteckých pasažérů, které už schválila například Kanada. Aerolinky mezitím nařizují povinnou vakcínu svým zaměstnancům. Dopadá to na piloty, letušky i další zaměstnance největších amerických leteckých společností Delta Air Lines a United Arlines. I v tomto případě člověk bez očkování přijde o práci. A budou jich zřejmě stovky.

A začali přitvrzovat i zaměstnavatelé. Místo finanční motivace, dnů volna a dalších benefitů přechází k agresivnějším možnostem, jak očkování vynutit. Federální vláda USA totiž nemá pravomoc očkování plošně nařídit, a tak jednotlivým firmám a institucím nezbývá jiná varianta než podmínky určit svépomocí. Očkování po svých zaměstnancích vyžadují i firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods. Očkování vyžadují banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs. Bankovní společnost Goldman Sachs zašla nejdál. Vakcínu vyžaduje nejen po zaměstnancích, ale i klientech a pouhých návštěvnících poboček. Zase o krok blíž k povinnému očkování. Stejně nás nemine, je přesvědčen vědec.

Zdroj: bbc.comforbes.com.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu