|  ZPRÁVY
so 27. dubna, svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav
Domácí
Epidemie opět nabírá na síle 

Reprodukční číslo letí nahoru. Čeká nás zatím největší vlna, varuje expert a radí, jak se jí vyhnout

02. října 2021 09:25 / Depositphotos
 0   0
V pátek přibylo v Česku 824 potvrzených případů covidu, o 327 více než před týdnem. Dál roste reprodukční číslo R. Počet hospitalizovaných naopak mírně klesl na 230 pacientů, v těžkém stavu je 32 z nich. Průměrná týdenní incidence vzrostla na 40 potvrzených případů na 100 000 obyvatel.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,32 z předchozích 1,24, a je tak nejvyšší od první poloviny září. Nad hodnotou jedna znamenající zrychlování epidemie se drží od konce srpna. Dosud nejvýše bylo letos v první polovině září, kdy se dostalo na hodnotu 1,47. Nárůsty nakažených byly v mezi týdenním srovnání vyšší každý den tohoto týdne s výjimkou úterý. Od pondělí do pátku odhalily laboratoře v Česku 3 615 nakažených. V předchozím týdnu to za stejné období bylo 2 577 případů.

Epidemická situace se liší v jednotlivých regionech. V Praze připadá za uplynulých sedm dní na 100 000 obyvatel 58 nakažených, což je nejvíce v zemi. V Moravskoslezském kraji je incidence 54, v jižních Čechách 50. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj se 14 případy na 100 000 obyvatel v posledních sedmi dnech. V Královéhradeckém kraji je incidence 15, v Libereckém kraji 16.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra nás na podzim čeká zatím největší vlna pandemie a mnohem větší ještě v lednu. Podle něj hodně záleží na tom, co vláda udělá po volbách. „Zda bude dál maskovat průběh epidemie a netestovat tam, kde mohou být pozitivní, to znamená na školách. A nebo jestli po volbách opravdu začne s epidemií bojovat," vysvětlil s tím, že je potřeba se naočkovat. „Zachraňte se sami očkováním, nikdo jiný to za vás zjevně neudělá," apeluje Flegr na občany.

Podzimní vlně se můžeme vyhnout pouze pravidelným PCR testováním. „Máme tu možnost, jak se vyhnout podzimní vlně a zavření škol. Stačilo by masově nasadit PCR testy a jednou za 14 každého pracovníka a studenta otestovat. Pak bychom podzimní vlnu zvládli," míní Flegr.

Vědec upozorňuje i na fakt, že česká populace žádnou kolektivní imunitu nemá. „Jinak by čísla tolik nerostla," myslí si s tím, že další vlna podle něj už naštěstí ale nebude tolik zabíjet. Situace v Česku se prudce zhoršuje. Experti řekli, kdy nás čeká další lockdown.

 Zdroj: koronavirus.mzcr.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu