|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Největší fosilii tyrannosaura na světě nazývají vědci Scotty 

Byla objevena největší fosilie tyrannosaura rexe. Vědci přehodnotili dosavadní poznatky

27. března 2019 08:38 / Internet
 4   1
Nový výzkum kanadských paleontologů ukazuje, že skutečná velikost tyrannosaura rexe byla poněkud podceňována. Díky analýze fosilie tohoto prehistorického tvora totiž vědci zjistili, že od špičky nosu po ocas měřil třináct metrů.

Tyrannosaurus rex byl obrovský masožravý tvor, ale jak se nyní ukazuje, vědci léta jeho velikost podceňovali. Nový výzkum největší nalezené fosilie tohoto predátora totiž ukazuje, že jeho skutečná velikost byla větší.

Analýzou obrovské fosilie vědci prokázali, že tyrannosaurus měřil od špičky nosu až po ocas přibližně třináct metrů, což je o metr více, než měřila dosud největší objevená fosilie tohoto tvora.

Majestátní predátor obýval naši planetu před 66 miliony lety na území dnešního Saskatchewanu, jedné z deseti provincií Kanady. Fosili objevili paleontologové v roce 1991 a trvalo několik let, než se ji podařilo vyzvednout, očistit a složit.

„Až nyní jsme mohli udělat krok zpět a podívat se na něj jako na celek. Uvědomili jsme si, že je obrovský,“ vysvětlil pro New Scientist paleontolog Scott Persons z kanadské Univerzity v Albertě.

Hmotnost zvířete odhadli na 8 870 kilogramů a délku na třináct metrů. To je přibližně o čtyři sta kilogramů a necelý metr více, než měl dosud největší nalezený tyranosaurus.

Již dříve vědci zjistili, že tyrannosaurus se dožíval věku přibližně 30 let. Nová analýza fosilie také ukázala, že zvíře mohlo žít v průměru o dva roky déle. V těchto pradávných dobách se jednalo o nebývale vysoký věk.

Samotné kosti tyrannosaura také vykazují známky několika velkých poranění, která se ovšem zahojila. Kostra byla pokryta mnoha rýhami ze soubojů s jinými dinosaury a vědci dokonce zjisitli frakturu ocasu a čelisti. Dále čtěte: (Vědci zjistili nové poznatky o děsivém pravěkém predátorovi se žraločími zuby). 

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu