|  TECHNIKA
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Věda a technika
Těžce ozbrojení strážci bojují proti pytlákům 

Těžce ozbrojení strážci rezervace v Kamerunu denně nasazují životy v boji proti pytlákům

26. března 2019 15:36 / Zoo Praha
 0   0
Kamerun je jednou ze zemí, kde se rozmohlo pytláctví do takových rozměrů, že vážně ohrožuje existenci některých ohrožených druhů zvířat. Do rezervací byli proto povoláni ozbrojení strážci, kteří denně nasazují své životy v boji proti pytlákům.

V Kamerunu bojuje tamní vláda již řadu let s pytláky, kteří decimují populaci ohrožených tvorů, jako jsou gorily, sloni nebo luskouni. V tamních rezervacích proto byly do služby povolány po zuby ozbrojené hlídky, které každý den nasazují v boji proti pytláctví své životy.

Součástí tohoto nekonečného boje, za kterým stojí zejména ekologické organizace, je také snaha lidi vzdělávat v ochraně přírody a nabídnout jim možnosti, jak si vydělat peníze jinak než nelegálním lovem. 

Strážci rezervace během své služby kontrolují podezřelé osoby a obsah jejich zavazadel, aby zabránili dovozu pastí a zbraní. Vzhledem tyto hlídky připomínají vojenské jednotky, protože mají uniformy a jsou vyzbrojeny automatickými zbraněmi. Pytláci jsou totiž často ozbrojeni a jsou odhodláni se bránit.

Hlídky proto každou akci pečlivě plánují a provází ji důkladná strategická příprava. Pokud mají vytipované podezřelé osoby, v terénu se je pak snaží překvapit, aby minimalizovaly riziko otevřeného střetu.

„Pytláky chytíme téměř při každé kontrolní akci. Někdy se ale stane, že se pytláci o nás dozví a vyhnou se nám. Také máme problémy s vybavením. Chybí nám auta i motorky. Možnosti přemisťování máme hodně omezené, “ uvedl velitel stráže Bruno Ebáa.

Z nelegálně ulovených zvířat nejčastěji hlídky objeví upytlačená pralesní prasata. Ta se sice lovit můžou, ale jen s povolením. Jinak jsou obvyklou trofejí pytláků především vzácní luskouni. Do této nejpřísnější kategorie patří ještě třeba gorily, sloni nebo šimpanzi. Případy pytláctví po zdokumentování předávají strážci úřadům, které je dále řeší. Dále čtěte: (Island oznámil, že bude zabíjet velryby. Rybáři jich v následujících letech uloví až dva tisíce).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu