|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
vTOL je novinka v oblasti městské letecké dopravy 

Zvláštní kombinace vrtulníku, automobilu a letadla se poprvé vznesla k obloze

30. ledna 2019 10:24 / Internet
 0   0
Americká společnost Boeing nedávno dokončila vývoj svého létajícího automobilu. Futuristický stroj je povedenou kombinací automobilu, letadla a vrtulníku. Nyní Boeing úspěšně dokončil první testy svého létajícího prototypu.

Letecká společnost Boeing 22. ledna poprvé otestovala svůj nový prototyp s názvem eVTOL. Jedná se o elektrický létající automobil, který v sobě kombinuje to nejlepší z vlastností auta, vrtulníku a letounu.

Boeing není jediný, kdo se vývojem podobých dopravních prostředků zabývá. Všechny společnosti však při vývoji těchto strojů dodržují stejné parametry, kterými je autonomní řízení, elektropohon a zaměření na městské prostředí.

Vůbec první ze série testů provedla dceřinná společnost Boeing NeXt, přičemž samotný vývoj prototypu měla na starost společnost Aurora Flight Sicences. Nyní bude nový dopravní prostředek pokračovat v sérii dalších testů. Boeing si pochvaloval, že vývoj protoypu šel naprosto hladce a velice rychle, protož eVTOL sestrojil za necelý rok.

Futuristický dopravní prostředek by měl zajišťovat ve městech dopravu na vzdálenost maximálně 80 kilometrů. Pokud by se to podařilo, mohlo by to značně odlehčit přehuštěné dopravě ve světových metropolích.

Prototyp je dlouhý asi devět metrů a 8,5 metru široký, včetně křídel. Jeho pohon i aerodynamické vlastnosti mu umožňují, aby se vznášel jako vrtulník a létal jako letadlo. Kromě osobní verze tohoto stroje pracuje Boeing také na dopravní variantě, která by mohla nést až 226 kilogramů – tento dopravní prostředek bude teprve testován v průběhu letošního roku. Dále čtěte: (Curtiss Zeus se jmenuje motocykl budoucnosti. Má unikátní řešení elektrického pohonu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu