|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Umělá inteligence je jednou z rizikových technologií 

Miliardář z Číny varuje před zhoubnými technologiemi. Podle něj mohou způsobit obrovský válečný konflikt

29. ledna 2019 07:09 / Internet
 29   3
Zakladatel internetového tržiště Alibaba varuje před možnými hrozbami vyplývajícími z nových technologií. Podle jeho slov mohou některé technologické inovace způsobit třetí světovou válku. Mezi ty nejrizikovější řadí například roboty s umělou inteligencí.

Podle čínského miliardáře a zakladatele největšího internetového tržiště na světě Jacka Ma mohou nové technologie způsobit třetí světovou válku. Podle jeho slov jsou totiž technologie a snaha o jejich ovládnutí nejsilnějším důvodem globálních konfliktů.

Ve svém varovném vyjádření uvedl, že historie ukazuje na fakt, že globální konflikty byly zapříčiněny právě touhou po ovládnutí technologií. „První světová válka vypukla kvůli první technologické revoluci. Druhá technologická revoluce způsobila druhou světovou válku,“ prohlásil Ma na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu.

Nyní probíhá nová takzvaná digitální revoluce a podle Ma je jen otázkou času, než se historie bude znovu opakovat. Aktuálně největší hrozbou, která by mohla spustit globální konflikt, je podle něj snaha o ovládnutí zbraní s umělou inteligencí.

Ma s podobným prohlášením přišel už v roce 2017, kdy uvedl, že rozvoj umělé inteligence pravděpodobně vyústí v třetí světovou válku. Americký miliardář a výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk předloni varoval, že soupeření států o převahu v oblasti umělé inteligence bude nejpravděpodobnější příčinou třetí světové války.

Jack Ma ve středu přes opětovné varování před válkou vyjádřil také přesvědčení, že technologie mají potenciál konat dobro. Za oblast, v níž lze technologie využít společensky prospěšným způsobem, označil zejména klimatické změny. Dále čtěte: (Robotický zabiják tanků může výrazně snížit ztráty na životech ve válečných konfliktech).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu