|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Japonsko obnoví komerční lov velryb ve svých vodách 

Japonsko opět začne s komerčním lovem velryb. Přestává být členem velrybářské komise

27. prosince 2018 08:57 / Internet
 6   1
Japonsko se k nelibosti mnoha států rozhodlo obnovit komerční lov velryb a vystoupit tak z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Tuto nemilou zprávu oznámil tajemník japonské vlády Jošihide Suga. Podle jeho slov má být však komerční odlov velryb omezen pouze na výsostné vody Japonska.

Tajemník japonské vlády Jošihide Suga oznámil, že se ostrovní stát po letech rozhodl obnovit komerční lov velryb. Tuto znepokojivou zprávu provází také fakt, že Japonsko tímto krokem opouští Mezinárodní velrybářskou komisi (IWC).

Podle představitelů japonské vlády bude lov velryb pro komerční účely zahájen v červenci příštího roku a má být omezen pouze na výsostné vody Japonska a výlučnou ekonomickou zónu u pobřeží. Zpráva vyvolala rozruch a mnoho zemí včetně Austrálie či Nového Zélandu to považuje za krok zpět.

Mezinárodní komise v roce 1986 kvůli tenčícím se stavům velryb jejich lov celosvětově zakázala. Japonsko v následujícím roce přešlo na „lov pro vědecký výzkum“, ale od samého počátku se netajilo tím, že chce komerční lov některých druhů obnovit.

Podle Sugy budou všechny rybářské aktivity zaměřené na velryby probíhat v souladu s mezinárodním právem a budou podléhat limitům, které stanovuje ICW. Experti jsou však k tomuto tvrzení značně skeptičtí.

„Dnešní prohlášení se vymyká kurzu mezinárodního společenství, nemluvě o opatřeních, která je potřeba činit v zájmu ochrany budoucnosti našich oceánů a těchto majestátních stvoření,“ uvedla mezinárodní organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace. 

Japonští představitelé uvedli, že z IWC se časem stala protivelrybářská organizace a kritizují údajný nedostatek tolerance k rozdílným pohledům na velrybářství a také neschopnost vyřešit dlouhodobý rozkol mezi ochránci velryb a stoupenci jejich lovu.

Japonci loví velryby již stovky let a vláda konzumaci velrybího masa označuje za součást kultury své země, v důsledku zahraničních protestů a klesající domácí poptávky po mase však tato aktivita slábne. Moratoriem IWC z roku 1986 se neztotožňují také Norsko a Island, tyto země ale pokračovaly v komerčním lovu velryb a neschovávaly své aktivity za výzkum. Dále čtěte: (Vědci se domnívají, že v Olomouci byly objeveny kosterní ostatky členů rodu Přemyslovců).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu