|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Recepty
S vepřovou panenkou zacházíme jako s minutkovým masem 

Připravte si luxusní vepřovou panenku podle receptu Pohlreicha. Tajemství spočívá v koření

10. března 2022 17:05 / Depositphotos
 0   0
Vepřová panenka je pro mnohé tím nejoblíbenějším pokrmem z masa. Je totiž dokonale jemná, šťavnatá, libová, a pokud ji zvládnete správně připravit, pak se každé sousto panenky doslova rozplyne na jazyku. V tomto článku vám proto poradíme, jak vepřovou panenku připravit, aby se vám vždy povedla na jedničku.

Vepřová panenka je jedno z nejjemnějších mas, a když je připravena správně, tak se krájí jako máslo. I když ji mnozí milují, tak si ji spíše dopřávají v restauraci a vlastní přípravy se zdráhají. Je to nejspíš kvůli tomu, že stačí málo a ze šťavnatého kusu panenky je rázem tuhé a vysušené maso. Rozhodně to však není nemožné. Pokud budete postupovat podle receptu a držet se několika rad, pak není prostor co zkazit.

Jak na vepřovou panenku

Ideální vepřová panenka by měla být vevnitř dokonale šťavnatá a zvenku zlatavě vypečená. To se sice může zdát jako nesnadný úkol, ale opak je pravdou. V první řadě je důležité, abyste panenku po vytáhnutí z lednice nechali chvíli odpočinout, aby dosáhla pokojové teploty. Pokud byste ji dali z lednice rovnou na pánev, bude tuhá. V dalším kroku je potřeba panenku odblanit, neboť by se maso kvůli blanám smrsklo, což rozhodně není žádoucí.

Panenku zprudka opéct na pánvi

Jakmile máte panenku pokojové teploty a odblaněnou, pak ji jemně osolte a potřete lehce olejem. Pepř či jiné koření v základu není potřeba, ale pochopitelně můžete přidat cokoli dle chuti. Panenku poté zprudka opečte na pánvi, aby se maso na každé straně zatáhlo. Olej do pánve dávat nemusíte, postačí, že je panenka olejem potřená. Z každé strany panenku opékejte zhruba tak 40 sekund. Dávejte pozor na to, abyste s panenkou na pánvi zbytečně nemanipulovali, ubrali byste jí na šťavnatosti. Nijak ji ani nenapichujte.

Poté dejte panenku do trouby

Jakmile bude panenka zprudka opečená ze všech stran, tak putuje do trouby. Ideální je proto panenku osmahnout na takové pánvi, kterou můžete dát přímo trouby a ušetříte panenku manipulace. Délka pečení v troubě závisí pochopitelně na hmotnosti i tloušťce panenky. Klasickou panenku do půl kila o průměru okolo 7 cm dopékejte na 210 stupňů Celsia po dobu 8 minut. Ideální však je si pořídit pečicí sondu, díky které můžete teplotu uvnitř panenky sledovat, a docílit tak ideálního požadovaného propečení.

Suroviny na vepřovou panenku podle Zdeňka Pohlreicha

Na přípravu lahodné vepřové panenky podle šéfkuchaře Pohlreicha si připravte následující suroviny.

  • 2 kusy vepřové panenky zhruba po 400 gramech
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 80 gramů medu
  • 1 lžíci čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžíci pomerančové kůry
  • 2 lžičky nasekané šalvěje
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíci nasekaného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Panenku očistěte, omyjte, osušte papírovou utěrkou a jemně osolte a opepřete. V míse si připravte marinádu, a to následovně. Smíchejte prolisovaný česnek spolu s medem, šťávou z pomeranče, olivovým olejem a uvedeným kořením (kromě soli a pepře). Naložte do marinády maso a nejméně na dvě hodiny, ideálně přes noc, nechte odležet.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a naloženou panenku orestujte zprudka na rozpálené pánvi ze všech stran, aby se zatáhla. Poté panenku přemístěte na plech, polijte ji zbytkem marinády a dejte do trouby. Pečte zhruba 16 minut. Po této době ji vyndejte a zamotejte do alobalu a nechte alespoň 10 minut odpočinout před servírováním. Podávejte maso nakrájené na plátky. Dobrou chuť. Dále čtěte: Indigo Rose, Sweet Aperitif a další tipy na nejplodnější a nejchutnější odrůdy rajčat, které jsou ideální k pěstování na zahradě.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, tema.ceskenapady.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu