|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Ostatní
Stříbrné šperky čistěte pravidelně, aby se minimalizovalo riziko zčernání 

Geniální způsoby, jak doma vyčistit zašlé stříbrné šperky a navrátit jim lesk

31. ledna 2022 15:53 / Pixabay
 0   0
Stříbrné šperky jsou mnohými ženami více oblíbené než ty ze zlata. Roli hraje určitě nižší pořizovací cena, ale také široký výběr plný elegance a propracování do posledního detailu. Stříbrné šperky však mají jednu nevýhodu. Postupem času začnou černat. Prozradíme vám proto několik zaručených metod, které zbaví stříbrné šperky zčernání a navrátí jim lesk.

To, že stříbrné šperky začnou po nějakém čase tmavnout a ztrácet lesk, je zcela běžný proces. Více než kvalita stříbrných šperků ovlivňují toto černání vnější faktory, zejména vlhkost, kvalita vzduchu a pot. Právě v kontaktu s potem dochází k chemické reakci, oxidaci, kdy svrchní vrstva stříbra zkoroduje. Stejně tak stříbro reaguje na sloučeniny síry ve vzduchu. Obecně se doporučuje stříbrné šperky čistit pravidelně, čímž lze riziko zčernání snížit na minimum.

Kečup

Kečup je obecně skvělým všestranným pomocníkem v domácnosti a se zašlým stříbrem si dokáže poradit. A jak na to? Nejprve stříbro očistěte vlhkým hadříkem, abyste jej zbavili nečistot. Poté přidejte do misky trochu kečupu, namočte v něm houbičku a důkladně s ní začněte čistit stříbro. Pokud jsou na nějakých špercích silně zčernalé povrchy, pak budete muset houbičkou přitlačit. Kečup by měl na stříbře ve výsledku působit alespoň deset minut. Nakonec šperk opláchněte a vyleštěte suchým hadříkem.

Jedlá soda s alobalem

Druhým způsobem, jak vyčistit zašlé stříbro, je použití jedlé sody a alobalu. V rámci této metody alobalem vyložte misku, která není z kovového materiálu, naplňte ji vodou o teplotě 80 stupňů Celsia a rozmíchejte v ní asi jednu lžíci jedlé sody. Následně vložte šperk. Ten pravidelně v míse otáčejte a zhruba po pěti minutách jej vyndejte. Omyjte vodou a usušte suchým hadříkem.

Zubní pasta

Velmi oblíbeným způsobem čištění zčernalého stříbra je použití zubní pasty. Naneste na vyřazený zubní kartáček zubní pastu a očistěte kartáčkem celý šperk. Tam, kde jsou místa hodně zanesená, tak přitlačte. Nakonec opláchněte a usušte hadříkem. Dejte si však pozor na to, aby nebyla pasta příliš abrazivní, stejně tak nepoužívejte tvrdý kartáček. Šperk byste mohli totiž poškrábat.

Prášek na pečení

I kypřicí prášek na pečení si skvěle poradí se zašlým stříbrem. A jak na to? Z klasického prášku na pečení si vytvořte kašičku, respektive pastu, a to tak, že smícháte 3 díly prášku s jedním dílem vody. Následně šperk navlhčete a pomocí hadříku nebo kartáčku očistěte pastou z kypřicího prášku. Nakonec omyjte a otřete do sucha speciálním hadříkem na vyleštění stříbra.

Citron a sůl

Poslední osvědčenou metodou, jak zbavit stříbra začernání a dodat mu zářivý lesk, je použití citronu v kombinaci se solí. Vezměte si tedy misku, do které nalijte horkou vodu, přidejte šťávu z jednoho citronu a zhruba tři lžíce soli. Nyní vložte do misky šperk a nechte jej koupat pět minut. Následně jej vyjměte a osušte suchým hadříkem na stříbro. Dále čtěte: Nevyhazujte skořápky od vajíčka. Hodí se na vybělení prádla, k uvaření kovbojské kávy a dalším věcem.

Zdroj: today.com, indiatoday.in.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu