|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Pro výběr odrůdy rajčat pro pěstování na zahradě je hlavní chuť a vůně 

Indigo Rose, Sweet Aperitif a další tipy na nejplodnější a nejchutnější odrůdy rajčat, které jsou ideální k pěstování na zahradě

06. března 2022 16:04 / Pixabay
 0   0
Rajčata patří bezpochyby k nejoblíbenější a nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách. Pokud na letošní sezonu ještě nemáte rajčata vybraná, poradíme vám, jaké jsou nejplodnější odrůdy vhodné právě pro pěstování venku.

Vůně a chuť rajčat, které si sami vypěstujeme na zahrádce či na balkoně v květináči, se s těmi kupovanými nedají srovnat. Právě proto se rajčata řadí k nejčastěji pěstované zelenině na našich zahrádkách. Výběr odrůdy je stěžejní. Zatímco profesionální pěstitele zajímá zejména výnos, pevnost a trvanlivost odrůdy, tak pro výběr do zahrádky nás bude zajímat právě chuť a vůně. A které odrůdy jsou tedy nejlepší?

Divoké rajče

Divoké rajče je na českých zahradách poměrně nová odrůda, ale i za tuto krátkou dobu se těší velké popularitě. Jak napovídá její název, tato odrůda má extrémně bujný růst, a proto je potřeba jí poskytnout dostatek prostoru. Plody jsou obvykle menší než u třešňových rajčat, jedno rajčátko má okolo 2 gramů, ale zase jich na jednom stonku můžou být i stovky. Mají lahodnou šťavnatou chuť a krásně voní. Jsou skvělé pro děti, protože se jim jeden malý plod vleze pohodlně do pusy.

Indigo Rose

Odrůda Indigo Rose byla vyšlechtěna z divokých rajčat. Jedná se o rajčata, která jsou zbarvena téměř do černa a pocházejí z Ameriky. Plody této odrůdy je potřeba nechat dobře dozrát, přičemž se sbírají až v momentě, kdy mají červené líčko. Zcela zralé plody chutnají opravdu lahodně, mají vyvážený podíl cukrů i kyselin. Odrůda Indigo Rose rozhodně stojí za vyzkoušení.

Black From Tula

Odrůda Black From Tula plodí velká rajčata s tmavočerným až hnědým vícekomorovým plodem. Jedná se původem o velmi starou odrůdu z Ukrajiny, která se však rozšířila i do Evropy a Ameriky, kde se stala velmi populární. Sice je odrůda nazvaná Black, ale plody jsou spíše velmi nahnědlé než černé. Znalci si cení především aroma a chuť, která je plná a mnohem výraznější než u klasických červených rajčat.

Summer Cider

Summer Cider je velmi oblíbená odrůda rajčat. Plody jsou sytě oranžové, stejně tak jako jejich dužina. Navíc chutnají máslově, zcela lahodně a nádherně voní.

Sweet Aperitif

Jak už z názvu odrůdy vyplývá, tato rajčata se pyšní velmi sladkými a voňavými plody. Velikostně jsou drobné, třešňové a s velmi lesklou slupkou. Slupka třešňových rajčat bývá někdy tuhá, ale v případě této odrůdy je krásně měkká, příjemná při nakousnutí. Rostlina nese obvykle bohaté větvené trsy s plody o velikosti zhruba 10 gramů. Dále čtěte: Dopřejte jahodám nyní v březnu péči v podobě stříhání, kypření a hnojení. Odmění se vám bohatou úrodou.

Zdroj: izahradkar.cz, radimejak.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu