Potěšte svého muže a připravte mu šťavnaté vepřové koleno na černém pivu podle receptu šéfkuchaře Pohlreicha
Pečené vepřové koleno je tradičním jídlem v Bavorsku, kde se nejčastěji servíruje s červeným zelím a bramborovými knedlíky. V našich končinách je vepřové koleno stejně tak populární a na stálém jídelním lístku jej nabízí kdejaká restaurace či hospoda. Udělat dokonale šťavnaté vepřové koleno však není úplně jednoduché a už rozhodně ne rychlé. Koleno se totiž v první řadě předvaří, teprve poté se griluje či peče do křupava.
Čerstvost je základ
Výběr samotného kolena je stěžejní úkol a snažte se vždy kupovat kolena čerstvá od řezníka. Čerstvost kolena poznáte tak, že je maso pružné, a po zatlačení se ihned vrací do původní podoby. Stejně tak by mělo koleno mít pěkně bílou kůži a barvu masa tmavější, než je tomu u jiného vepřového masa, tedy například kotlety či kýty.
Přední a zadní koleno
Co se týká typu kolena, tak máte na výběr z předního či zadního kolena. Jestliže byste raději chtěli libovější maso, pak je vhodnější zakoupit koleno přední. Naopak pokud toužíte po více mastném, křehčím a šťavnatějším mase, pak jednoznačně kupte to zadní.
Suroviny na recept podle Pohlreicha
Na vepřové kolena na pivě podle Zdeňka Pohlreicha si připravte následující suroviny.
- vepřové koleno
- šest kusů brambor
- láhev piva
- mrkev
- cibuli
- sůl
- pepř
- bobkový list
- 2 lžičky hnědého cukru
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce rajského protlaku
- špetka mleté sladké papriky
- hrst petrželky na ozdobení
Postup přípravy
Nejprve je potřeba koleno předvařit. Vezměte koleno a důkladně ho očistěte, abyste je zbavili případných chlupů a štětin. Do hrnce přidejte oloupané brambory, oloupanou mrkev, cibuli a bobkový list. Vařte do měkka, což tvrdá zhruba hodinu. Brambory vyjměte zhruba po 20 minutách, jakmile budou uvařené.
Mezitím si připravte marinádu. To uděláte tak, že spojíte hnědý cukr, rajský protlak, med a sladkou papriku. Po uvaření koleno přendejte do hlubokého pekáče, přelijte vzniklým vývarem, bohatě potřete marinádou a podlijte pivem. Dejte do trouby na 190 stupňů Celsia a nechte péct zhruba půl hodiny, dokud pěkně nezezlátne. Během pečení koleno pravidelně potírejte marinádou.
Brambory, které jste uvařili spolu s kolenem, dejte na plech, pokapte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě s polu s kolenem posledních 10 minut. Jakmile bude koleno dopečené, servírujte na talíři přelité marinádou s brambory. Vše ozdobte petrželkou a podávejte s pivem. Dobrou chuť. Dále čtěte: Recept na ty nejlepší koblihy, které jsou lehké jako vánek. Připravit je zvládne každý.