Co s hnědými banány? Upečte si tento vynikající banánový chlebíček, po kterém se ze stolu zapráší
Receptů na banánové chlebíčky je skutečně nespočet. Co však mají všechny recepty společné, je to, že jsou nejlepší s hodně zralými až přezrálými banány. Ty jim dodají sladkost a vláčnost. Pakliže si chcete banánový chlebíček upéci, ale banány jste sehnali pouze nezralé, pak nezoufejte. Dejte je na pár minut do rozehřáté trouby, díky čemuž dosáhnete požadované konzistence, kdy půjdou bez problému rozmačkat vidličkou na jemnou kaši.
Variace banánového chlebíčku
Fantazii při přípravě banánového chlebíčku se meze nekladou. Přidávat můžete do těsta sušené ovoce, nasekané ořechy nebo například kusy nasekané čokolády. Kromě toho banánový chlebíček skvěle chutná s arašídovými a jinými ořechovými másly, která buď můžete přidat rovnou do těsta, nebo je namazat po upečení.
Suroviny na banánový chlebíček
Na banánový chlebíček budete potřebovat následující suroviny:
- 4 banány
- 300 g hladké mouky
- 110 g změklého másla a trošku na vymazání formy
- 230 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 90 ml mléka
- vanilkový cukr nebo lusk
- 2 lžičky prášku do pečení nebo půl lžičky jedlé sody
- špetku soli
- hrubou mouku na vysypání formy
Postup přípravy
Nejprve si rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte máslem formu na chlebíček a vysypte ji hrubou moukou. Následně v misce vidličkou rozmačkejte všechny banány do konzistence kaše. Do druhé mísy prosejte hladkou mouku, smíchejte se sodou (případně práškem do pečiva) a špetkou soli. Do jiné mísy přidejte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do pěny. Jakmile budete mít vyšleháno do pěny, tak postupně zašlehejte také vejce, mléko, vanilkový cukr a nakonec rozmačkané banány.
Nyní postupně po částech zašlehávejte do tekuté směsi také mouku. Jakmile máte vyšlehané kompaktní a hladké těsto, nastává čas na přidání ingrediencí dle vašich chutí. Přidat můžete rozinky, ořechy, čokoládu nebo například skořici. Záleží na vás. Tyto suroviny však už jen jemně vařečkou vmíchejte. Není třeba zašlehávat. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte zhruba hodinu. Chlebíček nechte vychladnout a až poté jej vyklopte. Dobrou chuť. Dále čtěte: Pochutnejte si na křupavých bramborácích podle šéfkuchaře Vaňka. Smažené na sádle jsou nejlepší.
Zdroj: theguardian.com, kucharkaprodceru.cz.