|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Recepty
Upečte si banánový chlebíček, který bude dokonale vláčný 

Co s hnědými banány? Upečte si tento vynikající banánový chlebíček, po kterém se ze stolu zapráší

30. ledna 2022 16:00 / Depositphotos
 0   0
Banánový chlebíček je lahodným a vláčným moučníkem, který mají v oblibě jak děti, tak dospělí. Nejlepší je z velmi zralých banánů, díky kterým jej není třeba nijak přislazovat. Servírovat jej můžete návštěvě jako dezert, ale hodí se skvěle i k snídáním nebo na svačinu.

Receptů na banánové chlebíčky je skutečně nespočet. Co však mají všechny recepty společné, je to, že jsou nejlepší s hodně zralými až přezrálými banány. Ty jim dodají sladkost a vláčnost. Pakliže si chcete banánový chlebíček upéci, ale banány jste sehnali pouze nezralé, pak nezoufejte. Dejte je na pár minut do rozehřáté trouby, díky čemuž dosáhnete požadované konzistence, kdy půjdou bez problému rozmačkat vidličkou na jemnou kaši.

Variace banánového chlebíčku

Fantazii při přípravě banánového chlebíčku se meze nekladou. Přidávat můžete do těsta sušené ovoce, nasekané ořechy nebo například kusy nasekané čokolády. Kromě toho banánový chlebíček skvěle chutná s arašídovými a jinými ořechovými másly, která buď můžete přidat rovnou do těsta, nebo je namazat po upečení.

Suroviny na banánový chlebíček

Na banánový chlebíček budete potřebovat následující suroviny:

  • 4 banány
  • 300 g hladké mouky
  • 110 g změklého másla a trošku na vymazání formy
  • 230 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 90 ml mléka
  • vanilkový cukr nebo lusk
  • 2 lžičky prášku do pečení nebo půl lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • hrubou mouku na vysypání formy

Postup přípravy

Nejprve si rozehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte máslem formu na chlebíček a vysypte ji hrubou moukou. Následně v misce vidličkou rozmačkejte všechny banány do konzistence kaše. Do druhé mísy prosejte hladkou mouku, smíchejte se sodou (případně práškem do pečiva) a špetkou soli. Do jiné mísy přidejte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do pěny. Jakmile budete mít vyšleháno do pěny, tak postupně zašlehejte také vejce, mléko, vanilkový cukr a nakonec rozmačkané banány.

Nyní postupně po částech zašlehávejte do tekuté směsi také mouku. Jakmile máte vyšlehané kompaktní a hladké těsto, nastává čas na přidání ingrediencí dle vašich chutí. Přidat můžete rozinky, ořechy, čokoládu nebo například skořici. Záleží na vás. Tyto suroviny však už jen jemně vařečkou vmíchejte. Není třeba zašlehávat. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte zhruba hodinu. Chlebíček nechte vychladnout a až poté jej vyklopte. Dobrou chuť. Dále čtěte: Pochutnejte si na křupavých bramborácích podle šéfkuchaře Vaňka. Smažené na sádle jsou nejlepší.

Zdroj: theguardian.com, kucharkaprodceru.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu