|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Recepty
Dokonale nadýchané a vláčné koblihy nemusí být jen z kynutého těsta 

Recept na ty nejlepší koblihy, které jsou lehké jako vánek. Připravit je zvládne každý

25. února 2022 11:10 / Pixabay
 0   0
Jsou nadýchané, voňavé, šťavnaté a po kousnutí máte od cukru poprašek na tváři. Koblížky jsou velmi oblíbeným moučníkem nejen mezi dětmi, ale také mezi dospělými. Pokud byste si je chtěli udělat, vyzkoušejte jejich lehčí verzi z bramborového těsta. Výsledek vás naprosto ohromí. A nebojte, zvládne je naprosto každý.

Správná kobliha by měla být lehká jako pírko, zlaťoučká na povrchu a lemovaná kolem dokola světlým kroužkem. Koblížky musí už vůní přilákat a po kousnutí byste měli cítit nadýchané vláčné těsto. Co se náplně týká, tak mohou být naplněny jak všemožnými sladkými náplněmi, například marmeládou nebo čokoládou, tak například ovocnými zavařeninami či oříškovými másly.

Kromě klasické verze koblih z kynutého těsta jsou v poslední době velmi populární koblížky z bramborového, které jsou zároveň o něco zdravější. Na chuti jim to však nijak neubírá, naopak, jsou tak výtečné, že se po nich ze stolu jen zapráší.

Zdraví prospěšné brambory

Brambory neobsahují téměř žádné procento tuku, a proto si je bez výčitek můžou dopřát také lidé, kteří drží redukční dietu. Brambory jsou důležitým zdrojem aminokyselin jako lysinu a tryptofanu. Dále obsahují vlákninu, která podporuje správné trávení a navíc navozuje pocit sytosti. Brambory jsou také cenným zdrojem vitaminu C, B1 a B6, dále kyseliny listové. Z minerálů obsahují draslík, hořčík a železo.

Suroviny na bramborové koblížky

Na přípravu bramborových koblížků budete potřebovat následující suroviny:

  • 600 g uvařených brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku soli
  • marmeládu
  • šlehačku

Postup přípravy

Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a prolisujte, případně nastrouhejte na struhadle. Kostku čerstvého droždí rozdrobte do hrníčku a přidejte jednu lžíci krupicového cukru a trochu vlažného mléka. Tím zaděláte na kvásek. Jakmile vzejde, obvykle po 10-15 minutách, tak spojte všechny ingredience ve větší míse a zadělejte hustší těsto.

Jakmile těsto vykyne, tak jej lžící vykrajujte a dávejte na pomoučněný vál. Tam poté vytvarujte stejně velké koblížky, které ihned smažte na přikryté pánvi ve větší vrstvě oleje tři minuty. Poté koblihy otočte a dopékejte další tři minuty bez přikrytí. Hotové koblihy pokládejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk. Podávejte navrchu potřené oblíbenou marmeládou a ozdobte šlehačkou. Dobrou chuť. Dále čtěte: Vynikající bramborový salát podle Karla Gotta je skvělou přílohou nejen k smaženému řízku.

Zdroj: recepty.cz, healthline.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu