|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Zahrada
Některé druhy rané zeleniny je potřeba předpěstovat už nyní 

Zahrádkářská sezona začíná. Přišel čas na předpěstování rané zeleniny

29. ledna 2022 09:47 / Pixabay
 0   0
Pokud patříte mezi vášnivé zahrádkáře a nemůžete se dočkat nové sezony, pak pro vás máme báječnou zprávu. Konec ledna je ideálním časem na předpěstování rané zeleniny, například květáku, celeru a salátu. Prozradíme vám, jak na to a co nezanedbat.

Na pořádnou práci na zahradě si sice musíte ještě chvíli počkat, ale už teď se můžete pustit do předpěstování některých druhů zeleniny. Jedná se například o květák, celer a salát. Vydejte se proto do zahradnictví a kromě semínek rovnou zakupte také květníčky, které budete potřebovat na předpěstování. Pořídit si můžete také sadbovače z rašeliny, které jsou praktické z toho důvodu, že až sazeničky povyrostou, tak je můžete přímo v nich vsadit do větších květináčů. Ušetříte si tak spoustu času a usnadníte si práci.

Správná volba substrátu

Velmi důležité je to, abyste v zahradnictví zakoupili substrát vhodný pro předpěstování sazenic. Jedná se o substrát, který je vzdušný, propustný a adekvátně obohacený o živiny. Jde o to, že jak během doby klíčení, tak v počátečním stadiu růstu je přemíra živin v substrátu pro rostliny spíše škodící. Substrát bohatý na živiny rostliny potřebují až když povyrostou, což se děje většinou během doby přesazovaní ze sadbovačů do větších květináčů.

Co se týká toho, jaké druhy zeleniny jsou v lednu nejlepší na předpěstování, pak se jedná zejména o raný salát, květák a celer.

Celer

Semínka celeru vysévejte řídce a mělce. Doba klíčení je obecně u drobných semínek 2 až 3 týdny, přičemž záleží na teplotě. Pokud všechna semínka nevypotřebujete, nevadí, uschovejte je, použitelnost mají až 5 let.

Květák

I květák je doporučováno vysévat řídce, neboť jen tak budou moci rostliny povyrůst a během přesazování se vám s nimi bude lépe pracovat. Ideální je použít pro klíčení sadbovače z rašeliny, ve kterých budou rostliny růst samostatně.

Salát

Oproti celeru i květáku je salát doporučováno vysévat hustěji, udává se, že postačí dvě semínka na 1 cm2. Ideální je použít rašelinové sadbovače, jako tomu bylo v předchozím případě.

Ideální podmínky pro klíčení

Jakmimle budete mít semínka nasetá v květníčcích, tak je umístěte na světlé místo, ideálně na parapet. V žádném případě je nedávejte do sklepa nebo jiné temné a chladné místnosti. Ideální teplota by měla být okolo 20 až 22 °C. Se zaléváním to také příliš nepřehánějte, je vhodné substrát pravidelně kontrolovat a udržovat jej vlhký. Semínka obvykle klíčí pomalu, proto buďte trpěliví.

Kdy přesadit sazeničky

Rostliny je potřeba přesadit ve chvíli, kdy se na nich objeví dva lístky. Pokud je však rostlina velmi křehká a těžko by se vám přesazovala, klidně počkejte ještě na jeden lístek. Následně rostliny přesaďte do větších květináčů nebo jiných větších nádob. Jak bylo řečeno na začátku, pokud jste rostliny nechali vyklíčit v rašelinových sadbovačích, pak jste si nyní velmi ulehčili práci, protože můžete rostlinku i se sadbovačem vsadit do většího květináče. Důležité je, abyste mezi jednotlivými rostlinkami nechali alespoň 5 cm místa, což je potřeba k jejich růstu. Dále čtěte: Nevyhazujte skořápky od vajíčka. Hodí se k vybělení prádla, uvaření kovbojské kávy a dalším věcem.

Zdroj: gardeningknowhow.com, gardenerspath.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu