|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Se solí se musí zacházet vždy opatrně. Solte vždy méně než více. 

Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo

08. února 2022 10:36 / Pixabay
 0   0
Přesolené jídlo je nepříjemná záležitost, která se však může stát každému. Pokud jste zrovna přesolili jídlo a máte sto chutí ho hodit do koše, nedělejte to, je to velká škoda. Prozradíme vám několik skvělých triků našich babiček, jak přesolená jídla snadno zachránit.

Se solí se musí zacházet velmi opatrně. Vždy je lepší hotové jídlo dosolit než jej při přípravě přesolit. Pokud ale nastane situace, že jídlo nedopatřením přesolíte, pak sáhněte po bramborách. Pokrájejte na větší kusy bramboru a povařte ji v přesoleném jídle zhruba 15 minut. Poté kusy brambory vyjměte například pomocí síta. Brambora by měla do sebe natáhnout sůl, čímž vám zachrání jídlo. Pokud zrovna nemáte po ruce brambory, máme pro vás další tipy.

Vaječné bílky je rada nad zlato

Pokud jste přesolili polévku, pak vám úplně nejlépe pomohou vaječné bílky. Polévku uveďte znovu k varu a vlijte do ní čtyři bílky. Nechte je srazit a poté polévku přeceďte.

Na přesolené krémové polévky smetanu či jogurt

Dalším tipem je použití smetany či nějakého bílého jogurtu. Toto obzvlášť oceníte, pokud jste přesolili nějakou omáčku na mléčném základě. Je totiž známo, že mléčné výrobky dokážou skvěle zjemnit jídla a vytáhnout z nich přebytečnou slanost. Stejně tak fungují i v případě, že jste připravili jídlo příliš pálivé.

Pečivo zachrání přesolené omáčky

Na přesolené omáčky a polévky zabírá také tmavý chleba, ideálně však jeho kůrky. Pokud tedy chcete polévku zbavit slanosti, odkrojte z chleba patky a přidejte je do polévky. Nechte zhruba 15 minut povařit. Případně poté přeceďte, ale pokud máte polévku krémovou či se jedná o přesolenou omáčku, můžete chleba nechat rozvařit a rozmixovat. Udává se, že chleba v omáčce dokáže snížit slanost o polovinu.

Srazit slanost můžete obyčejným cukrem

V některých případech můžete pochopitelně použít i cukr, ideálně ten kostkový. Postup je však trochu jiný, než byste si mysleli. Jestliže chcete srazit slanost jídla kostkou cukru, pak ji vhoďte do jídla a hned, jak se začne rozpouštět, tak ji vyndejte a vyhoďte. Proces opakujte s pár dalšími kostkami cukru. Celá věc se má tak, že kostka cukru na sebe naváže rychle slanost a je potřeba ji hned vyjmout, než celý pokrm zase přesladíte.

Na nejhorší případy všechny metody najedou

A pokud ani jedna z výše uvedených metod nepomohla a jídlo máte opravdu neskutečně přesolené, pak vyzkoušejte kombinaci všech metod. Dejte do polévky chleba, povařte jej, poté přidejte bílky a nakonec ještě smetanu. Pokud ani tato kombinace triků nezabere, pak jste nejspíš museli do jídla nasypat celou solničku a jídlo opravdu zachránit nepůjde. Dále čtěte: Pochutnejte si na křupavých bramborácích podle šéfkuchaře Vaňka. Smažené na sádle jsou nejlepší.

Zdroj: recepty.cz, jenzeny.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu