|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Recepty
Bramborový salát je vynikající přílohou například u svátečního oběda 

Vynikající bramborový salát podle Karla Gotta je skvělou přílohou nejen k smaženému řízku

20. února 2022 17:45 / Shutterstock
 0   0
I když jsou Vánoce dávno za námi, tak to neznamená, že si na bramborový salát musíte počkat další rok. Bramborový salát je lahodný pokrm, který si jako přílohu můžete dopřát například o víkendu při svátečním obědě. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte recept na bramborový salát podle Karla Gotta.

Bramborový salát se smaženým řízkem nebo kaprem je tradiční jídlo, které se podává na Vánoce. Mnozí z nás však mají bramborový salát natolik rádi, že si jej dopřávají pravidelně. To je zcela v pořádku, proč na bramborový salát čekat další rok? I Karel Gott měl bramborový salát velmi rád, a to až natolik, že měl svůj speciální recept, do které přidával jednu netradiční surovinu.

Zelená paprika

Tajnou speciální přísadou v receptu Karla Gotta na bramborový salát je zelená paprika. Podle pana Gotta je tato surovina tou ideální, která dodá salátu vyladěný prvek křupavosti. Kromě toho bude bramborový salát i hezčí pro oko, neboť bude hrát více barvami. Zelená paprika je navíc velmi zdravá a částečně odlehčí toto těžší jídlo s majonézou.

Papriky a zdraví

A proč je zelená paprika natolik zdraví prospěšná? Obsahuje totiž velké množství kyseliny listové, a proto by ji měly do jídelníčku zařadit zejména těhotné ženy a kojící maminky. Dále mají zelené papriky pozitivní vliv na tvorbu krve, podporují trávení, posilují imunitu, urychlují hubnutí a působí jako antioxidant. A to není zdaleka vše.

Jaké papriky vybírat

Při kupování zelené papriky vždy zkontrolujte, zda je zcela beze skvrny. Věc se má tak, že i sebemenší tmavá skvrna na paprice značí to, že uvnitř začíná bujet plíseň. Dále se zaměřte na to, aby nebyly papriky měkké, vybírejte jen ty zcela tvrdé. I měkké papriky totiž odkazují na plíseň. V poslední řadě kupujte pouze papriky se stopkou, neboť bez stopky se ihned zkazí.

Suroviny na bramborový salát

Na bramborový salát podle receptu Karla Gotta si připravte následující suroviny:

  • 300 g uvařených a oloupaných salátových brambor typu A
  • 100 g kyselých okurek
  • 50 g cibule
  • 1 zelenou papriku
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g majonézy
  • 50 g hořčice
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • cukr
  • petrželovou nať na ozdobení 

Postup přípravy

Do větší mísy přidejte na plátky nakrájené brambory, papriku, okurky a vajíčka. Poté nakrájejte cibuli, spařte ji s trochou láku z okurek a přidejte také do mísy. Nakonec smíchejte majonézu s hořčicí, pepřem, solí a cukrem a přidejte k salátu. Vše promíchejte a nechte odležet ideálně přes noc. Podávejte ozdobené čerstvou nasekanou petrželovou natí. Dobrou chuť. Dále čtěte: Připravte si vlastní hummus. Hotový je za pár minut a chutná daleko lépe než z obchodu.

Zdroj: fresh.iprima.cz, zdravezdravi.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu