Jak správně balit pečivo? Poradíme, jak jej uchovat co nejkřupavější
Používat mikrotenový sáček na chleba v domnění, že zůstane déle měkčí, je hloupost. Pečivo se v něm naopak dřív zapaří a začne plesnivět. Počáteční malé bílé skvrny si ani nemusíme všimnout. Chléb je však už nakažený celý. A jíst ho našemu tělu rozhodně nesvědčí. Kromě hrozícího průjmu si můžeme plísní přivodit časem i potíže s orgány. Lépe už je na tom sáček papírový.
Plátno nebo utěrka
Dřív se však pečivo běžně balilo do plátěných hader nebo utěrek. Přes látku totiž dokáže „dýchat“. Pokud jste početnější rodina a kupujete pečiva více, utěrek by bylo potřeba použít několik. Vyplatí se tak pořídit chlebu a rohlíkům raději hezký bavlněný pytlík. Stojí pár korun. A když budete mít chuť, můžete si jej i sami ušít. Abyste jej mohli pravidelně prát, je lepší mít doma dva kusy.
Chlebník
Nejpohodlnější variantou je však koupit si chlebník. Vybírat lze z různých velikostí, materiálů i barev. Široké je i cenové rozpětí. Nejlevnější variantou je plast. Pokud se pro něj rozhodnete, nedoporučuje se přiklánět se k těm nejméně kvalitním. Mají totiž podobný efekt jako sáčky – nejsou prodyšné.
Dobrou službu plní dřevo, keramika nebo nerez. Chlebníky z těchto materiálů bývají obvykle opatřeny speciálními otvory, které umožňují cirkulaci vzduchu. Pečivo ani v nich nevydrží věčnost, ale určitě déle a chutnější, než v případě umělin. Chlebník může být navíc hezkým kuchyňským doplňkem. Pečivo bude vždy na svém místě a nepořádek zažehnán. Pokud chcete zabránit tomu, aby byl chleba z jedné strany oschlý, opatřete řeznou plochu alobalem.
Zásuvka v lince
Někdo nedá dopustit na uchování pečiva v zásuvce. Hluboký šuplík s plastovým vnitřkem bývá už součástí některých kuchyňských linek. Těsní, takže v ní chleba neosychá. O dalších skvělých vychytávkách do kuchyňské linky si přečtěte zde.
Mrazák
Pokud víte, že máte doma více pečiva, než stihnete v dohledné době sníst, zamrazte jej. Než celou čtvrtku se však vyplatí mrazení na jednotlivé krajíce proložené pečícím papírem. Starší chleba pro okamžitou spotřebu je pak možné rozpéct v troubě.
Který chleba vydrží déle?
Ví se, že delší trvanlivost než kvasnicový má chleba kváskový. Látky obsažené v něm mají antibiotické účinky a posilují střevní mikroflóru. Obsahuje také řadu minerálních látek a je pro tělo stravitelnější.