|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Za desítky let bude z koronaviru banální virová choroba, která bude postihovat děti, kterým způsobí menší rýmu 

Koronavirus jen tak nezmizí, jsme teprve na začátku, varují vědci a naznačili, co by bylo pro svět nejlepší

08. října 2021 11:31 / Depositphotos
 0   0
Experti z celého světa se stále nemohou shodnout na přesném původu covidu-19. Není jasné, zda koronavirus unikl z laboratoře, nebo se přirozeně vyvinul v přírodě. Shodují se ale na tom, že jen tak nezmizí. Dál se bude lidstvu přizpůsobovat. Podle vědců jsme v současné chvíli teprve na začátku.

Vědci se stále rozcházejí v názorech na přesný původ covidu-19. Ani americkým tajným službám se nepodařilo určit, zda koronavirus unikl z laboratoře, nebo se přirozeně vyvinul v přírodě. Podle Financial Times se jedna z amerických agentur domnívá, že se koronavirus rozšířil únikem z laboratoře, čtyři se domnívají, že pochází ze zvířat. Tři další na otázku nedokázaly podat uspokojivou odpověď. „Všechny agentury hodnotí jako pravděpodobné dvě hypotézy: přirozené vystavení infikovanému zvířeti a incident spojený s laboratoří,“ napsalo ve zprávě 18 národních zpravodajských agentur.

Podle zprávy se čtyři nejmenované špionážní agentury domnívaly, že covid-19 vznikl „z přirozeného kontaktu se zvířetem infikovaným tímto virem nebo jeho blízkým předchůdcem“. V takový závěr však měly pouze „nízkou důvěru“. Začátkem tohoto týdne řekl ředitel Národního ústavu zdraví Francis Collins pro CNBC, že stále není jasné, zda virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu.

Podle prorektora UK pro vědu a výzkum a vedoucího výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jana Konvalinky by vlastně bylo dobrou zprávou, kdyby koronavirus vznikl laboratorně. Snáz bychom si s ním poradili. 

Podle biochemika bude za desítky let za desítky let bude z koronaviru banální virová choroba, která bude postihovat děti, kterým způsobí menší rýmu. A zdravým lidem včetně těch starých neudělá vůbec nic. „To je podle mého názoru stadium vývoje tohoto viru. Stalo se to s ostatními čtyřmi koronaviry a není důvod, proč by se to nestalo u pátého. Otázka je, co se bude dít mezitím. Jestli bude mutovat způsobem, který bude opravdu nebezpečný. Ale nemáme žádný dobrý důvod si to myslet, vyloučit to ale nemůžeme a musíme se na to připravit," uvedl Konvalinka v rozhovoru pro Český rozhlas.

On sám by byl vlastně rád, kdyby se potvrdilo, že koronavirus unikl z laboratoře. Pro lidstvo by to byla lepší zpráva. „Vlastně by to bylo prima, kdyby byl laboratorně vytvořen. Poradili bychom si s ním snáz," uvedl Konvalinka a připomněl, že si zatím u SARS-CoV-2 nemůžeme být stoprocentně jisti ničím. „Neexistuje žádný argument pro to, že by virus byl opravdu uměle připraven. Existují určité argumenty pro únik z laboratoře.“

Konvalinka v rozhovoru připomněl, že se poprvé covid objevil v čínském městě Wu-chan. „To je shodou okolností město, ve kterém je velká laboratoř, která se výzkumem těchto virů zabývá, takže to je podezřele. Za druhé tam byl dokonce americkou vládou financovaný výzkum koronavirů. A opravdu v jednom projektu, který ale nakonec nebyl americkou vládou financován, se pokoušeli vytvořit jisté virové chiméry, které by měly jiné vlastnosti.“ Jako třetí argument pro laboratorní únik pak přidává velkou vzdálenost města od jeskyně, kde se vyskytuje druh netopýrů, o kterém se spekuluje, že byl původcem covidu.

Nejsilnějším argumentem pro všechny spiklenecké, konspirační nebo i menšinové teorie o úniku z laboratoře je bohužel to, jak Čína přistupuje k vyšetřování. Podle Konvalinky nemůžeme věřit tomu, že čínská vláda hraje s úplně odkrytými kartami.

Světová zdravotnická organizace (WHO) teď znovu uvažuje o vyslání dalších svých vědců, a to přímo do míst, kde epidemie vznikla. „Myslím, že je důležité o to usilovat a bude důležité zjistit, jak bude Čína pod mezinárodním tlakem reagovat. Pokud bude pokračovat v utajování skutečností, nebo dokonce falšování, tak by to podle mého skromného názoru byl důvod k mezinárodním sankcím. Kdyby byla čínská vláda opravdu ochotna plně kooperovat, tak jsem přesvědčený, že by se zdroje nákazy nakonec našly," uzavírá Konvalinka. Nová analýza o původu koronaviru. Pokud se potvrdí, bude to velké překvapení.

Zdroj: ft.com, reddit.com, plusrozhlas.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu