|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Neumím si představit, že budu v opozičních lavicích, říká Babiš 

Letos kandiduji naposledy, říká Andrej Babiš a prozradil, jak bude vypadat ANO po jeho odchodu

07. října 2021 08:29 / Depositphotos
 0   0
Letošní volby do Poslanecké sněmovny budou pro premiéra Andreje Babiše poslední. Pokud by se hnutí ANO nedostalo do vlády, Babiš by politiku opustil. Podle svých slov si neumí představit, že by byl v opozici.

Letošní volby budou pro Andreje Babiše posledními do Sněmovny. Přesto je nepovažuje za  nejdůležitější ve svém životě. „Určitě budou poslední. Nejdůležitější v životě? To je asi přehnané. V mém politickém životě ano. Důležité jsou pro mě, protože tyhle volby rozhodnou o tom, zda odevzdáme suverenitu Bruselu, jestli tady bude vládnout ODS a SPOLU s Pirátostánem, jestli zvýší daně, přijmou euro, zmrazí důchody, sníží platy, zprivatizují nemocnice, ČEZ, Budvar nebo Českou poštu a zaškrtí ekonomiku, která by se pak následně dostala do recese přesně jako po světové krizi. Tomu všemu chci zabránit, uvedl Babiš v rozhovoru pro MF DNES.

Babiš se v něm vrátil ke svému výroku před čtyřmi roky. Tehdy před volbami do Sněmovny uvedl, že pokud by ANO nevyhrálo a nesestavovalo vládu, nejspíš by neseděl v opozičních lavicích a odešel z politiky. Platí letos to samé? 

„Neumím si představit, že budu v opozičních lavicích. Protože já nejsem politik, který má velké projevy, nejsem dobrý rétor a hlavně bych nic neudělal, nemohl nic změnit. Jedině většinová vláda může prosazovat věci pro lidi. Byl jsem ve vládě, což si myslím, že je místo, kde jsem pro naši zemi nejplatnější. Proto usiluji o to, abychom vyhráli volby, byl jsem premiérem a mohl pokračovat v práci pro lidi, kterou jsem ještě nedokončil," potvrdil Babiš.

Jak vidí budoucnost hnutí, pokud by se rozhodl opustit politiku? Je možné, aby fungovalo bez osoby Andreje Babiše? V tomto směru je premiér klidný. Podle jeho slov má hnutí ANO plno osobností, které jsou významné a se kterými to hnutí může a bude bez problémů fungovat.

Na otázku, zda bude v případě volebního vítězství být za všech okolností premiérem, má Babiš jasnou odpověď. „Počkejme si na výsledek. Uvidíme, jestli vůbec vyhrajeme, jestli mě pan prezident pověří a zda získáme důvěru Sněmovny." Stále častěji se totiž objevují spekulace, že by mohl být premiérem Karel Havlíček a Babiš by měl volné ruce k přípravě kandidatury na prezidenta. Podle Babiše se jedná o hlouposti a nepodložené spekulace. „Je to nesmysl. Kandiduji na premiéra. Neskrývám se."

Babiš se vyjádřil i k ostatním kandidátům na premiérskou funkci. „U Pirátostánu ani nevíme, jestli je kandidátem na premiéra Ivan Bartoš, nebo Vít Rakušan. Ale za nás je to jednoznačné. Pan Fiala rozhodně nemá pro funkci premiéra ty správné předpoklady. Není to akční lídr, nemá tah na branku. Je to teoretik, akademik, neumí vyjednávat, není tvrdý a rozhodně nebude schopný bojovat za naše lidi a za české národní zájmy. Bude poslouchat řídicí důstojníky Pirátostánu z Bruselu. Podlehne tlaku svých koaličních partnerů, ať už půjde o euro, migraci, zvyšování daní, nebo omezování suverenity naší země," uzavřel Andrej Babiš. Kdo vystřídá na Hradě Miloše Zemana. Průzkumy hovoří jasně

Zdroj: idnes.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu