|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
Svými hlasy totiž Češi rozhodnou nejen o poslancích, ale i směřování České republiky v nadcházejících čtyřech letech 

Tak nejistý výsledek voleb tu ještě nebyl, shodují se experti. Je jasné, co nakonec rozhodne o budoucí vládě

07. října 2021 14:59 / Depositphotos
 0   0
V pátek 8. a v sobotu 9. října 2021 proběhnou volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Podle politologů patří k těm nejdůležitějším a také nejsledovanějším v historii. Svými hlasy totiž Češi rozhodnou nejen o poslancích, ale i směřování České republiky v nadcházejících čtyřech letech.

Z průzkumů vyplývá, že výsledky voleb budou velmi těsné a klíčové bude každé procento. Podle expremiéra Petra Nečase tu v novodobé historii tak nejistý výsledek voleb nikdy nebyl. Podle Nečase o sestavování budoucí vlády nakonec rozhodnou malé strany, které se dostanou do Sněmovny. Rozhodovat bude i to, kdo získá kolik preferenčních hlasů, uvedl expremiér pro CNN Prima NEWS.

Dramatické chvíle budou zažívat zejména čtyři malé strany, které mohou být určující pro podobu budoucí koalice. Očekává se také, že budou letošní volby doprovázeny vysokou volební účastí. Sociologické průzkumy z minulosti ukazují, že i několik desítek procent voličů se rozhodne, komu svůj hlas nakonec odevzdá, až v den voleb. Výzkumné agentury tak upozorňují, že momentální průzkumy neukazují, jak skutečně dopadnou volby v říjnu.

Podle ředitele agentury Median Přemysla Čecha lze v tuto chvíli s jistotou tvrdit, že se do sněmovny dostanou první čtyři uskupení. „Zbytek je ve hvězdách. Je strašně obtížné odhadovat, co se odehraje a kolik z dalších stran se dostane,“ říká. Aktuálně se podle průzkumů kolem pětiprocentní hranice, nebo mírně pod ní, pohybují tři strany, možná čtyři strany. 

To, kolik a jaké z menších stran se do sněmovny dostanou, může být pro sestavování budoucí vlády klíčové. Bude velmi záležet, jaké strany se dostanou přes pět procent a s kým budou chtít jít do koalice. Nebo také může nastat situace, že se z těch menších nedostane žádná, kvůli čemuž propadne velký podíl hlasů a velké strany díky tomu získají 'bonusové' mandáty, takže nebudou potřebovat koaličního partnera.

Podle politologů obecně platí, že čím méně se dostane stran do sněmovny, tím větší bude šance, že koalice budou mít vládní většinu. „Jeden z posledních průzkumů ukázal, že by se do sněmovny kromě čtyř nejsilnějších uskupení dostali jen komunisté, naopak Přísaha a ČSSD by se těsně nedostaly. V takovém případě by koalice měla patrně většinu. Jenže kdyby Přísaha a ČSSD dostala o něco více hlasů a dostaly se přes pět procent, tak už by to koalicím nestačilo," vysvětluje politolog Josef Mlejnek.  

Zatímco obě koalice a hnutí ANO bojují podle předvolebních průzkumů o vítězství ve volbách, hned několik stran balancuje na hraně pětiprocentní podpory, která je nutná pro vstup do sněmovny. A právě to, jestli tato uskupení získají poslance, může rozhodnout o tom, jestli opoziční koalice dosáhnou na vládní většinu. Letošní volby ovlivní i fenomén preferenčních hlasů, říká expremiér.

Zdroj: cnniprima.cz, zprávyaktualne.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu